Home Любопитно Неорганизираните хора – по-креативни и по-успешни

Неорганизираните хора – по-креативни и по-успешни

от izumitelno
0 коментар 140 преглеждания

От малки ни учат как добрата организираност е пътят към успеха. В училише, у дома, по-късно в работата и личния живот, това качество винаги е давало „бонус точки“ на всеки, който може да се похвали с него. От друга страна, пък ни се втълпява, че хаосът, в който и да е аспект от нашия живот рано или късно ще доведе до провал.

Според скорошно проучване на университета в Минесота обаче това не е съвсем така. Отдавна се разпространява „легендата“, че хората с разхвърляно бюро са по-креативни. Катлийн Вон решава да провери тази теория като не се ограничи само до едно бюро. Тя избира да сравни потенциала за креативност в една подредена и една разхвърляна стая.

Неорганизираните хора – по-креативни и по-успешни

Креативното мислене е мислене отвъд границите, което само по-себе си е първият плюс на разхвърляната стая. Предполага се, че след като бягаш от конвенционалното мислене, това няма как да не се отрази и на обкръжаващата те среда. Съответно излизаш и от общите норми за „организираност“. И наистина хората с по-разхвърляни стаи се оказали с по-интересни и нестандартни идеи от привидно подредените и организирани.

Както казва Алберт Айнщайн: „Ако разбърканото бюро е знак за разбъркан ум, тогава какво означава празното бюро?“ Всъщност неговото работно място е било всичко друго, но не и подредено. Няма как обаче да отречем голямата му креативност. Такива са били още Марк Твен, Стив Джобс и много други.

Нищо от това, за жалост, не може да ви гарантира, че ако от подредени и организирани изведнъж започнете да сте по-нехайни и разхвърляни, ще се превърнете в гении. Трябва просто да ви е вродено и да не се притеснявате, че това ви дава по-малък шанс за успех от другите. Напротив, дори го по-голям, примерите го доказват. 😉

Може да харесате още

Оставете коментар