Home Загадки Неуместни артефакти: загадъчните сфери на 2,8 млрд. години

Неуместни артефакти: загадъчните сфери на 2,8 млрд. години

от izumitelno
0 коментар 168 преглеждания

Нашата Вселена е пълна със загадки, а някои от тях подгряват нашето въображение и свидетелстват а невиждани по-рано възможности.

„Неуместен артефакт“ е термин, който служи като название за праисторически обекти, открити в различни места по цял свят. Тези предмети сочат ниво на технологични постижения, несъответстващи на времето, когато са били направени.

Неуместните артефакти често озадачават консервативните учени и възхищават предприемчивите изследователи, открити за алтернативни теории и оживени спорове.

 

Сфери, открити в мините на Южна Африка, интригуват изследователите от десетилетия. Според Майкъл Кремо и други изследователи на праисторически култури тези сфери се явяват още едно доказателство, че разумният живот е съществувал на Земята доста по-рано, отколкото смята общоприетата наука.

 

Вляво горе и вдясно долу: сферите Клерксдорп, открити в пирофилит в Южна Африка. © Robert HuggettВдясно горе и вляво долу: обектите, известни като топчетата Моки от Юта. © Paul Heinrich

Кремо е пътешествал по света, събирайки информация за „неуместни артефакти“. Той съобщил за своите открития в популярната книга „Забранената археология: тайната история на човешката раса“. През 1984 година, изучавайки сферите, той се свързал с Ролф Маркс, куратор на музея в Клерксдорп, Южна Африка, където се съхранявали сферите.

Маркс казвал, че възрастта на сферите е 2,8 млрд. година, те имат много твърда повърхност и влакнеста структура отвътре. Той смятал тези сфери за странни и загадъчни.

„За сферите няма никакви научни публикации, но фактите са такива. Те са били открити в пирофилит, който се разработва недалече от малкото градче Отосдал в Западен Трансваал. Пирофилитът е доста мек вторичен материал. Неговата твърдост е само 3 по скалата на Моос, той е бил формиран в резултат на наноси преди 2,8 млрд. години“, пише Маркс.

Естествени образувания?

Някои смятат, че сферите са се образували по естествен начин в резултат на конкреции – уплътняване на минералните маси. Някои от сферите Клерксдорп имат елиптична форма и груби неравности около центъра. Но други са много пропорционални, браздите по тях изглеждат толкова прави и точни, че едва ли са се образували по естествен път, смятат привържениците на теорията, според която сферите са създадени от разумни същества.

Търговски обучения - myjobistosell.com

През 2002 година музеят на Клерксдорп публикувал на своя сайт писмо от Джон Хънд от Питърсбърг, Южна Африка. Твърденията в писмото не били проверени и след това то било свалено от сайта, казва геологът Пол Хайнрих. Хънд твърдял, че една от сферите е изучавана в Калифорнийския космически институт и учените стигнали до извода, че нейните пропорции са „толкова точни, че превъзхождат техните измервателни инструменти“.

Хайнрих не смята, че изучените от него южноафрикански сфери имат идеална форма и пропорции.

Топчетата Моки в Юта

В щата Юта са открити подобни сфери, тяхната възраст е около 2 милиона години. Те са известни като топчетата Моки. Местни легенди гласят, че предците на индианците хопи са играли с тези топчета и са ги оставяли в качеството на съобщения на своите роднини, че са щастливи и всичко им е наред.

Топчетата Моки имат пясъчна вътрешност и твърда повърхност от железен оксид. Опитите на Хайнрих със сферите Клерксдорп са установили, че те също са направени от разновидност на железния оксид – хематит. Той открил друга топка от Клерксдорп, състояща се от воластонит, хематит и геотит – хидратен железен оксид.

Учените, които смятат, че тези сферични структури са се образували по естествен път, предлагат различни обяснения. Д-р Кари Уебер от университета Небрака-Линкън изучава микробите и казва, че сферите може да са създадени от продукти на жизнената дейност на микробите.

Геологът Дейв Кросби, провел изследване в Юта, където са открити топчетата Моки, първоначално изказал хипотезата, че поради удар на метеорит са се образували разтопени сфери, които след това са се сгъстили от частици пясък.

Но след по-нататъшно изучаване той не открил доказателства за въздействието на метеорит. Тогава издигнал теорията, че дъждовната вода е измила желязото и другите материали, а след това те са попаднали в подпочвените води. Там йоните са се събрали около песъчинки и са формирали сферите.

 

инфо: drevnite.com

loading...

Може да харесате още