Home Любопитно Няколко интересни факта за траките, които ще ви впечатлят

Няколко интересни факта за траките, които ще ви впечатлят

от izumitelno
0 коментар 5,K преглеждания

Траките са етно-културна общност от индоевропейски племена, населявали в периода от средата на II хил. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. областта от Балканския полуостров между северноегейското крайбрежие (вкл. островите Тасос, Самотраки, Лемнос и Имброс) до Карпатите, от Черноморското крайбрежие до р. Морава, и земите в Северозападна Мала Азия. Това са съвременни части от България, Румъния, Молдавия, Гърция, Турция, Поморавието и Македония).

Няколко интересни факта за траките, които ще ви впечатлят

Проблемът за произхода на траките в историческата наука е от основно значение за решаването на редица проблеми свързани с културата и историята на Югоизточна Европа. Един от основните моменти в тяхната идентификация е дали те са индоевропейци.

1. Траките са споменати за първи път от древногръцкия поет Омир в творбите му „Илиада“ и „Одисея“ – своеобразна за своето време енциклопедия на античното общество.

2. Думата „траки“ има гръцки произход и се интерпретира като див, силен и необуздан. Тракийските племена заемат голяма територия, живеят разделено и носят имената на царски династически фамилии като: гети, беси, одриси, трибали и др. Всяко племе се стреми да запази своята независимост и да образува собствена държава.

3. Траките населяват малки селища и обитават скромни домове. Тъй като войната е неизменна част от живота им, те строят своите жилища в естествено укрепени райони. Занимават се със скотовъдство, животновъдство и земеделие.

4. Предците ни развиват култ към силите на Природата. Един от най-известните митологични образи, когото почитат, е Орфей. Той е основател на учението орфизъм и е известен с дарбата си на музикант.

5. Траките завещават на идните поколения огромно културно богатство, което и до днес силно впечатлява всеки, докоснал се до него.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар