Уникални факти за делфините, които със сигурност не знаете

Делфините са морски бозайници, които винаги са успявали да изненадат учените със своето поведение. Те обитават Индийския, Тихия и Атлантическия океан. Като размер делфините достигат до дължина три метра, а килограмите им могат да надхвърлят и двеста.

Основната храна на делфините е риба и сепии. Има много интересни факти, свързани с тези бозайници, които определено могат да ви изненадат и едновременно с това да ви накарат да заобичате тези страхотни животинки!

1. Делфините усещат вкуса на храната, но нямат обоняние.

2. Делфините общуват помежду си, като издават различни звуци и всеки звук може да изразява различно настроение.

3. Женските делфини са бременни в рамките на цели единадесет месеца, като понякога бременността може да трае и седемнадесет месеца.

4. При раждането на бебе делфин присъстват и така наречените делфини-акушери. Когато бебето се роди майка му го избутва към повърхността на водата, за да може да си поеме въздух.

5. Делфините никога не заспиват напълно. Дори, когато са в покой, едната половина на мозъка им е активна и поради тази причина едното око на делфините винаги е отворено.

6. При делфините може да се срещне хомосексуализъм. Те, също като хората, правят секс за удоволствие.

7. Когато един делфин от стадото е пострадал, всички останали се опитват да направят каквото могат, за да му помогнат. Понякога дори го избутват към повърхността, за да му помогнат да диша.

8. Преди хиляди години делфините са били сухоземни същества, подобни на кучетата. Ето защо и в наши дни някои специалисти откриват голяма прилика в държанието на делфините и кучетата.

9. Делфините тъгуват за починалите си събратя.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 4 =