Home Изкуство Определено няма да познаете какво е това: една от първите оптични илюзии, скрити в картина от 1533 година (Видео)

Определено няма да познаете какво е това: една от първите оптични илюзии, скрити в картина от 1533 година (Видео)

от izumitelno
0 коментар 256 преглеждания

За оптичните илюзии е писано многократно: те се срещат в снимки, в предмети от домакинството и в детайли в гардероба, както и в природата. И разбира се, в творбите на художниците могат да се намерят оптични илюзии. Вярно е, че за да ги различите, понякога е необходимо да използвате остроумието си.

Ето например картината „Посланици“, рисувана през 1533 г. от Ханс Холбайн Младши. Погледнете по-отблизо.

Определено няма да познаете какво е това: една от първите оптични илюзии, скрити в картина от 1533 година (Видео)

На снимката виждаме двама мъже – това е френският посланик в Лондон Жан де Дандевил и неговият приятел – също френски посланик, само че във Венеция – епископ Жорж дьо Сел.

Картината изобразява учени с книги и инструменти. Предметите на горния рафт са небесният глобус, преносим слънчев часовник и други инструменти, които се използват за измерване на времето. Сред предметите на долния рафт са лютня, част от флейта, книга с химни, книга с аритметика и земно кълбо”, подробно описание на картината е дадено на уебсайта на Националната галерия в Лондон.

Но какъв е този странен продълговат предмет най-долу, в краката на френските посланици? Може да ви прилича на бамбукова пръчка. Нека разгледаме по-отблизо.

Определено няма да познаете какво е това: една от първите оптични илюзии, скрити в картина от 1533 година (Видео)

Ако продължите да разглеждате съмнителния детайл на картината под прав ъгъл, няма как да предположите какво представлява. Ако обаче променим ъгъла на наблюдение, загадката на художника ще се разкрие пред погледа ви – това е оптична илюзия, наречена анаморфоза. Това е специална техника, при която формата на обекта умишлено се изкривява, така че обектът да се вижда само чрез промяна на позицията на главата или местоположението спрямо картината.

Сега знаем, че това е череп. Но какво е имал предвид авторът? Експертите от Националната галерия подчертават, че изкривеният череп символизира смъртта. Посланието на Ханс Холбейн Младши е съвсем разбираемо – всеки трябва да помни, че всички на земята сме смъртни, дори учените хора, каквито са посланиците на Картината. Между другото, много художници дори и днес криптират подобни знаци в своите платна.

====

Може да харесате още

Оставете коментар