Заложници на слънцето: За градчето Кубър Педи, където хората живеят под земята

В южната част на Австралия, в средата на пустинята Виктория, се намира миньорският град Кубър Педи, който на езика на аборигените означава „хралупата на белия човек“. В тези части топлината от 50 градуса е нормална. Както и честите пясъчни бури. Затова гражданите, повече от две хиляди души, живеят в къщи, изкопани в земята. Освен това, в подземната част на града можете, без да се издигате на повърхността, да отидете да пазарувате, да плувате в басейн, да отидете на църква или дори на гробището.

Възниква логичен въпрос: какво правят хората там? Да не са загубили опалите и усилено да ги търсят. Почти една трета от световните запаси на този минерал, който е високо ценен от бижутерите, са концентрирани в недрата на земята в околностите на Кубър Педи.

Добивът на опал е започнал тук през 1915 г. и хората бързо осъзнават, че е възможно да избягат от жегата лесно: да не се появяват на повърхността и да живеят в изкопаните мини. В подземното жилище оптималната температура се поддържа от само себе си – целогодишно около 22 градуса по Целзий.

В момента копаенето на мини на територията на града е забранено, затова много жители са се преместили в традиционни къщи с всички удобства. И пазят климатиците си от повреди като зеницата на очите си. Но има мнозина, които остават верни на традицията. Техните “землянки” са доста удобни – имат ток, вода, канализация.

В Кубър Педи се срещат два вида оформление на подземните апартаменти: естествено и модерно. При естественото, целият завършек се ограничава до факта, че стените и таванът са покрити със специален разтвор, така че да не се ронят.

А ако собствениците изберат модерния вариант, тогава след оформянето на стаята, тя се обшива със суха мазилка. Изглежда почти като обикновен апартамент, но само без прозорци.

Декорацията на някои къщи е доста богата – продажбата на опали носи добри пари.

През годините местните жители са изградили цял подземен град. В допълнение към жилищната част, разклоняващите се коридори водят до галерия от магазини, ресторант, бар, басейн, църква, гробище …

Не е изненадващо, че такъв необичаен град привлича много туристи. Хиляди любители на екзотиката идват всяка година в Кубър Педи. Освен това не е трудно да стигнете до тук: железопътната линия Аделаида – Алис Спрингс минава наблизо. Разбира се, за туристите е открит музей, хотел и магазин за сувенири.

На фона на Кубър Педи често се снимат филми. Например, тук са се снимали „Лудият Макс 3“ с Мел Гибсън и „Пълен мрак“ – първата част от поредицата за приключенията на Ридик. А през 2012 г. в близост до града експерти от НАСА проведоха учение за експедиция до Марс.

 

Космическият кораб, оставен след снимките на “Пълен мрак”

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + thirteen =