Home Любопитно Определиха най-опасните места на Земята

Определиха най-опасните места на Земята

от izumitelno
0 коментар 87 преглеждания

Американски учени съобщават, че покачването на морското равнище поради изменението на климата ще засегне значително повече хора, отколкото се смяташе досега. Най-засегнати са крайбрежните територии на Азия, където живеят повече от 200 милиона души. Тези открития бяха представени от изследователите в публикацията Nature Communications, съобщи Esoreiter.ru

Определиха най-опасните места на Земята

Учените преразгледаха степента на въздействие на промените в морското равнище върху населението на Земята, като взеха предвид топографията на брега. За своя анализ те използваха данни от модела на надморската височина SRTM, който беше създаден благодарение на изображенията, направени от совалката Endeavour. Моделът обхваща територията, където живеят 99,7 процента от световното население.

Повечето учени смятат, че поради изменението на климата нивото на морето през този век ще се повиши с повече от 2 метра. Това предполага, че въздействието на приливите и отливите в гъсто населени райони най-вероятно е подценено от учените.

Учените са открили, че през 20-ти век, в резултат на изменението на климата, нивата на морето са се повишили средно с 11-16 сантиметра. До 2050 г. се очаква увеличение с 20-30 сантиметра. Съществува обаче възможност интензивното топене на лед на Антарктида да „провали“ изчисленията на учените и да доведе до покачване на морското равнище с повече от 2 метра.

Получената матрица от височини показа най-лошата прогноза за населението на планетата почти три пъти. Най-благоприятният сценарий се счита, при който до 2100 области с население от 190 милиона души ще бъдат наводнени.

Най-засегнатите държави в Азия: Виетнам, Бангладеш и други островни държави. Ако обаче количеството на емисиите на парникови газове в атмосферата не намалее, тогава от наводнението ще пострадат 630 милиона души.

Сега около 1 милиард души живеят на 10 метра от нивото на водата (по време на най-високия прилив), а четвърт от милиард души живеят на 1 метър.

Източник: Виа Понтика

Може да харесате още

Оставете коментар