Home Загадки Откъде се появяват суперсилите на обикновените хора?

Откъде се появяват суперсилите на обикновените хора?

от izumitelno
0 коментар 5,2K преглеждания

Широко известният факт за свръхспособностите на аутистите към точни науки ни кара да се замислим

Аутизмът е генетична мутация, която предизвиква нарушение в главния мозък. Страдащите от заболяването най-често са с неразвити социални навици, с проблеми във вербалната реч. Но в същото време, могат да правят наум изчисления, постижими само с мощен компютър.

Откъде се появяват суперсилите на обикновените хора?

Някои слепи хора използват ехолокация като прилепите или делфините. Американецът Бен Андъруд ослепява, когато е тригодишен. Но природата не го изоставя и го дарява с изключителен слух. Той буквално чува пространството и може абсолютно самостоятелно да се движи, без да вижда.

Даниел Смит – „гуменият“ човек, от години затвърждава рекорда си в Книгата на Гинес като най-гъвкавия човек в света. Той не е първият и последният с подобни способности.

Благословия или проклятие

Има и хора, които не усещат болка. На пръв поглед дар, тази способност всъщност може да се окаже фатална. Защото болката е сигналната система
може да загине.

Родителите на Ашлин Блокър – момиче с вродена невъзприемчивост към болка, са принудени да наемат хора, които да я следват навсякъде, за да я предпазват от нараняване.

Хормонът ендорфин се изработва в огромни количества, когато човек се травмира, а няма кой да му помогне. По този начин природата ни позволява да не загубим съзнание, докато дойде помощ.

Откъде се вземат всички тези таланти?

Според учените всичко е в генома на човека. Геномът е съвкупност от генетичната информация на индивид, от абсолютно всички гени. Интересен факт е, че всички клетки в организма на човека разполагат с целия генетичен материал, но използват само отделни гени, необходими на конкретната клетка. Останалите се „приспиват“ чрез специални белтъци, наречени сиртуини.

Всичко изглежда логично и практично, ако не е една дреболия – човешкият организъм използва нищожно, малко гени, около 10% от всички. Сред тях са и два от най-интересните – времевият и генът модифмкагор. Той определя времето и мястото на тяхната активация. За съжаление, принципите на работата на този ген засега не са изяснени от специалистите. Различни елементи на ДНК в определен момент просто се „пробуждат“ под неговото въздействие и започват своята работа. Кой знае колко още свойства и възможности крие в ядрото си човешката клетка! И какви сили дремят у човека.

Генът модификатор, на свой ред, влияе върху всички останали носители на наследственост. Той е способен стотици пъти да увеличава силата на проявлението на техните свойства. Например в семейство, където родителите са с леко чупливи коси, може да се роди дете, което е със силно къдрава коса. И причината ще е именно генът модификатор.

Благодарение на тези два гена се обясняват повечето суперсили: единият дава нови способности, другият усилва наличните. Това може да се случи с абсолютно всяко свойство на всеки от нашите гени!

А какво ще се случи с хората, ако „спящите“ гени започнат да се събуждат? Ще станем ли безсмъртни или всемогъщи? Ще се преобразим ли, или ще си останем същите?

източник: popantofi.com

Може да харесате още

Оставете коментар