Home Любопитно По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини

По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини

от izumitelno
0 коментар 1,6K преглеждания

Хората прекарват почти 1/3 от живота си в сън. Не мислете обаче, че това е загуба на време. Ново проучване на екип от университета „Northwestern“ върху плодови мушици за пореден път доказва колко ценен е дълбокият сън, особено за изчистването на мозъка от натрупания отпадъчен материал. Според учените спейки, ние буквално обновяваме мозъка си, пише lifestyle.framar.bg

Дълбокият сън подпомага изчистването на отпадъчния продукт от мозъка
По време на свое изследване върху плодовите мушици (Drosophila), публикувано в списание „Science Advances“ в края на месец януари, експерти от университета откриват нещо много интересно: когато насекомите навлязат във фаза на дълбок сън, те регулярно свиват и разгъват своя нос (хобот). Според тях чрез сгъването му мушиците увеличават потока на хемолимфа (еквивалент на кръвта при безгръбначните) в тялото. Освен че изпълнява така важната функция да доставя хранителни вещества, всяка нощ течността „отмива“ остатъчния отпадък от мозъка.

По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини

Д-р Рави Алада, който работи в катедрата по невробиология и е един от авторите на проучването, пояснява: „Почистването на мозъка е от голямо значение за неговото здраве, тъй като го предпазва от невродегенеративни заболявания. Процесът може да настъпи както в будно, така и в спящо състояние, но определено е най-ефективен по време на дълбок сън. Самото движение на хоботчето на насекомото осигурява придвижването на отпадните течности към онези части от тялото му, които играят ролята на бъбреци. Наблюденията ни разкриват, че по този начин мушиците пречистват организма си и се възстановяват от дадена травма или нараняване.“

Липсата на сън забавя възстановяването на организма
Научният екип инжектира специална боя във винени мушици, които са лишени от сън и проследява как тя циркулира в организма им. Учените забелязват, че за будуващите насекоми е много по-трудоемко да се изчистят от боята, тъй като необходимото движение на хоботчето се извършва само, докато спят.

Също така, те по-трудно се възстановяват от наранявания, което за пореден път доказва благотворния ефект на съня.

Вероятно за много хора е странно, че екипът избира именно плодови мушици за своите експерименти. Те обаче се използват много често в биомедицинските лаборатории. Също като хората, миниатюрните насекоми има 24-часов цикъл за почивка и активност, което би помогнало на учените да направят паралел с цикъла на съня и неговите функции при човека. Според изследователите, макар ние да нямаме подобно хоботче, което се разгъва и прибира, и мозъкът ни да не е с размерите на маково семе, е много вероятно сънят да има същата съществена роля – да „отмива“ вторичните продукти. Възможно е дори тази функция на съня да се е съхранила по време на еволюцията.

Друго изследване, публикувано в списание „Science“ през 2019 г., също обръща внимание на начина, по който човешкият мозък се „изчиства“ по време на сън. То посочва, че в някои от неговите фази количеството кръв в мозъка намалява, за да освободи пространство за навлизането на водниста гръбначномозъчна течност, наречена ликвор, която го промива на вълни. Тогава учените отново стигнаха до извода, че тази течност подпомага отмиването на токсичните протеини от мозъка.

източник: lifestyle.framar.bg / Даниела Пройчева

Може да харесате още

Оставете коментар