По-ярко от хиляди Слънца: Да си спомним Хирошима

На 6 август 1945 г. САЩ хвърлят атомна бомба върху японския град Хирошима, използвайки ядрено оръжие за първи път в познатата история на човечеството.

Историята показва, че това действие не е оправдано, защото в него момент е въпрос на време Япония да се предаде.

Така или иначе на 6 август 1945 г. започва нова ера в историята на човечеството.

 

Хирошима след ядрения взрив

 

 

Японски войник минава през пустинята в Хирошима през септември 1945 г., само месец след атентата. Тази серия от снимки, изобразяващи човешко страдание и разруха, е представена от ВМС на САЩ. (U.S. Department of Navy)

 

Въздушна гледка на Хирошима малко преди бомбата да бъде хвърлена върху града през август 1945 г. Показан тук е гъсто населен район на града на река Мотоясу. (Хирошима: Архивът за стратегическо бомбардиране на Съединените щати, Международен център за фотография, Закупуване, със средства, осигурени от Комитета за придобиване на ICP, 2006 г.)

 

Данни от американските военновъздушни сили – карта на Хирошима преди бомбардировките, на която можете да наблюдавате района на епицентъра, който мигновено изчезва от лицето на земята. (Национална администрация на архивите и архивите на САЩ)

 

Бомба с кодово наименование „Хлапето“ над въздушния отвор на бомбардировача B-29 Superfortress „Enola Gay“, пилотиран от Пол Тибетс, излита от остров Тиниан в Марианския архипелаг в Тихия океан, на шест часа полет от Хирошима. „Хлапето“ беше дълго 3 м и тежеше 4000 кг, съдържаше „само” 64 кг уран, който беше използван за предизвикване на атомната реакция и последвалата експлозия. (Национален архив на САЩ)

 

Снимка, направена от един от два американски бомбардировача от 509-та комбинирана група, малко след 8:15 ч. На 5 август 1945 г., показваща издигащия се дим от експлозията над град Хирошима. Към момента на снимката вече се е появила светлината и огненото кълбо с диаметър от 370 м., и взривната вълна бързо се е разсейвала, причинявайки основните щети на зданията и хората в радиус от 3,2 км. (Национален архив на САЩ)

 

 

Нарастваща ядрена гъба над Хирошима малко след 8:15 ч., 5 август 1945 г. Когато урана в бомбата премина през стадия на делене, той моментално се превръща в енергия от 15 килотона TNT, загрявайки масивна огнена топка до 3980 градуса по Целзий (За сравнение, температурата на повърхността на Слънцето е 5505 °C). Въздухът, нагряван до краен предел, бързо се издига в атмосферата като огромен балон, издигайки колона дим зад него. По времето, когато тази снимка е направена, смогът се е издигнал на височина 6 096 метра над Хирошима, а димът от експлозията на първата атомна бомба се е разпространил 3048 метра в основата на колоната. (Национален архив на САЩ)

 

Изглед към епицентъра на Хирошима през есента на 1945 г. – пълно унищожаване след падането на първата атомна бомба. Снимката показва хипоцентъра (централна точка на експлозията) – приблизително над Y-кръстовището в центъра вляво. (Национален архив на САЩ)

 

Мост над река Ота, на 880 метра от хипоцентъра на експлозията над Хирошима. Забележете как пътят е изгорял и отляво се виждат призрачни отпечатъци, където сянката на бетонните колони е защитавала повърхността. (Национален архив на САЩ).

 

Цветна снимка на разрушената Хирошима през март 1946 г. (Национален архив на САЩ)

 

Унищоженият завод на Окита в Хирошима, Япония. 7 ноември 1945г. (Национален архив на САЩ)

 

Келоидни белези по гърба и раменете на жертва на атентата в Хирошима. Белезите са образувани там, където кожата на жертвата не е била защитена от прякото радиационно излъчване. (Национален архив на САЩ)

 

Този човек (снимката е направена от японските военни на 3 октомври 1945 г.) е на приблизително 1981,2 м от епицентъра, когато радиационните лъчи го ударили отляво. Шапката предпазва част от главата от изгаряния. (Национален архив на САЩ)

 

Изкривени железни греди е всичко, което е остало от сградата на театъра, разположен на около 800 метра от епицентъра. (Национален архив на САЩ)

 

Момиче, ослепено от ядрения взрив.

 

Цветна снимка на руините на Централна Хирошима през есента на 1945 година. (Национален архив на САЩ)

 

Жертвата на атентата в Хирошима лежи във временна болница, разположена в банка, която е една от оцелелите сгради, през септември 1945 г. (Министерство на флота на САЩ)

 

Надписа, придружен към снимката гласи: “Изгарянията по кожата на пациента останаха под формата на тъмни петна от кимоното, които жертвата носеше по време на експлозията.” (Национален архив на САЩ)

 

Жертви на атентата в Хирошима във временна болница, разположена в банка, която е една от оцелелите сгради, 15 септември 1945 г. (Министерство на флота на САЩ)

 

Американските военни изследват района около епицентъра в Хирошима през есента на 1945 година. (Национален архив на САЩ)

 

Неисвестни руини в Хирошима (AP Photo)

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =