Home Любопитно Последният оцелял въжен мост на инките

Последният оцелял въжен мост на инките

от izumitelno
0 коментар 460 преглеждания

Преди петстотин години, когато инките разширявали своята империя през Андите, те създали невероятна мрежа от пътища за придвижване на войски, хора и стоки, която действала бързо и ефективно през планините. Но в този опасен район, изпъстрен с високи върхове и дълбоки долини, имало необходимост от много мостове.

 

Последният оцелял въжен мост на инките

Тези съоръжения били неразделна част от невероятната пътна мрежа, наречена Инка, която се простирала на 40 000 километра – от съвременен Еквадор до Аржентина. В зависимост от това с какво разполагат в момента, инките изработвали мостовете от различни материали – дървени трупи, камъни, тръстика или ръчно направена тъкан от слама и високи треви, които растат в Андите.

4

Тъй като животът на тези мостове бил кратък, налагало се да ги сменят на няколко години. След като цивилизацията на инките изчезнала в началото на 17 век, почти всички мостове се разрушили. Само един от тях оцелял, благодарение на усилията на местните жители, които го възстановят всяка година с помощта на същата техника, използвана от техните предци.

Това е въженият мост Keshwa Chaca, който е построен над река Апуримак в Перу. Мостът е дълъг 450 метра и се намира на повече от 300 метра над водите на реката.

Той се състои от пет паралелни въжета, усукани от влакната на специални растения. Подът му е от тръстика. В древни времена минаващите през него е трябвало да плащат такса за използването му.

5

Това ставало обикновено под формата на листа от растенията, от които е изградено съоръжението. От тях пазителите на моста приготвяли въжета, с които заменяли вече износените.

Отговорността за поддръжката на моста била налагана на местните хора под формата на данък. Днес жителите на региона вършат работата с цел запазване на вековната традиция и умения, като подновяват моста всяка година през юни.

 

инфо: profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар