Home Любопитно Религиозни вярвания на прабългарите

Религиозни вярвания на прабългарите

от izumitelno
0 коментар 17,7K преглеждания

За прабългарите, като част от тюркските народи, била характерна вярата в т.нар. „оренда“. Това била свръхестествена сила, която имала свойството да обитава всички осезаеми предмети и хора, в които се вселявала и можела да напусне по всяко време.

Прабългарите смятали, че най-силно присъствие на такава сила се наблюдавало в кръвта, човешката глава, мечът, конската опашка и други. Времето, отделните часове и дните също можели да бъдат изпълнени със свръхестествени сили. Това била причината, поради която прабългарите съблюдавали определени часове и дни при предприемане на военни начинания, извършване на гадания и жертвоприношения.

Наред с вярата в тази свръхестествена сила,  прабългарите почитали като върховно божество Тангра, което на тюркски означавало „небе“. Той бил създател на небето и земята и върховен господар на всичко, разположено в тях. Основна религиозна практика за омилостивяване на върховното божество, както и за получаване на неговата подкрепа, била жертвоприношението. То обикновено се изразявало в принасяне на жертви, които най-често били различни домашни животни. В изключителни случаи, каквито били войните и природните бедствия, се допускало и човешко жертвоприношение.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 Произходът на името „България“

 Волжка България или Страната на градовете

Религиозни вярвания на прабългарите

В прабългарското религиозно съзнание бил силно развит и тотемизмът, според който всеки индивид като част от отделен род, а също и някои животни, водели началото си от общ прародител, който обикновено бил представител на животински вид. Те почитали като свещени животни кучето, вълка, заека и др., които считали за тотеми на рода. С това бил свързан и фактът, че годините от прабългарския календар носели имена на животни.

Религиозни вярвания на прабългарите

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Синовете на Кубрат

 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Прабългарският календар бил друг важен елемент на духовната култура на прабългарите. Той се основавал на 12-годишния лунен зодиакален цикъл и бил заимстван от високоразвитата китайска култура. В тази летобройна система всяка година носела името на почитано от прабългарите животно. Тя била почитана и сред останалите азиатски народи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Оренда – това е най-мощната дума за българите

 Тангра – върховният бог на древните българи

Историята, която крият от нас! Българските държави преди 681 г. до 2137 г. пр. Христа

Дълбоко пазена тайна: българите носят гени от готите

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

инфо: razberi.info

Може да харесате още

Оставете коментар