Home Любопитно Сънищата, оставили отпечатък в историята

Сънищата, оставили отпечатък в историята

от izumitelno
0 коментар 219 преглеждания

Може и да е трудно да се повярва, но някои от най-гениалните открития и шедьоври от света на киното или литературата са плод на сънищата в подсъзнанието на хората, обявени за техни автори.

Таблицата на Менделеев

Според историята гениалният химик Дмитрий Менделеев работил по своите трудовете няколко нощи, без да затваря очи, но накрая умората го победила и той заспал. Руснакът казва, че е сънувал таблица, в която всички химични елементи са идеално подредени, следвайки строга логика.

Менделеев веднага се събудил и записал на лист това, което сънувал. Оглеждайки своя сън на хартия, химикът нанесъл само една поправка и така създал таблицата, която променя напълно историята и хода на химията.

Франкенщайн

франкенщайн


Авторката на емблематичната книга Мери Шели разказва как веднъж със съпруга ѝ Пърси Биш Шели и други известни литературни творци решили да си устроят приятелско съревнование.

След писателската надпревара авторката решила да си почине и отишла да поспи. В съня ѝ се появил зловещ мъж, който проявявал признаци на живот, но движенията му били толкова бавни и безжизнени, че приличал повече на току-що събудил се труп.

Вместо да се уплаши от чудовището от кошмарите си, Шели решила да го изгради като литературен образ, създавайки един от най-ярките романи и незабравими персонажи на всички времена.

Търговски обучения - myjobistosell.com

 

Терминатор

терминатор

Режисьорът Джеймс Камерън също има сън като този на Мери Шели. Една вечер той сънувал мъж, който доста прилича на робот, лазещ по пода с нож в ръка.

Най-добрите идеи на Камерън винаги идвали на сън, като филмът Аватар също бил подсказан на режисьора от неговото подсъзнание.

 

Структурата на ДНК

pixabay.com

Формата и структурата на ДНК е известна на науката от 1953 година насам благодарение на съня на доктор Джеймс Уотсън. Ученият сънувал добре познатата ни двойна спирала като две змии, преплетени една в друга.

По-късно той открива, че е сънувал именно неизвестния до момента вид на ДНК. Доктор Уотсън получава Нобелова награда за забележителното си откритие, което отваря вратите пред революциите в медицината само след един сън.

 

инфо: sanovnik.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар