Home Загадки Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят

Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят

от izumitelno
0 коментар 3,5K преглеждания

Знанията, уменията и технологиите, с които разполагали древните шумери, изумяват учените и до днес

 

Шумер е древна цивилизация, основана в района на Южна Месопотамия (днешен Южен Ирак) – между реките Тигър и Ефрат. Шумерите са известни със своите нововъведения в езика, архитектурата, културата, управлението и др. Те се считат за основоположници на съвременното човечество.
Управляват земите си повече от 2000 години, преди вавилонците да ги завземат през 2004 г. пр. н. е.
 

Шумер е заселен за първи път с хора между 4500 и 4000 г. пр. н. е., макар че първите му обитатели вероятно са били факт дори още по-рано, твърдят някои учени. Неизвестно е и до днес откъде се появяват и какъв е произходът им. Тази древна популация се отличава с големите крачки, които прави в развитието на човешката раса. Шумерите овладяват земеделието, отглеждането на добитък, тъкането на текстил, дърводелството, работата с керамика и дори пивоварството.

 

Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят
Възстановен шумерски храм в град Ур
Друг отличителен белег на древните шумери е умелото построяване на градове и села в района, в който живеят. Появяват се много градове-държави, сред които Ериду, Нипур, Лагаш, Киш, Ур, Урук. Всеки от тях е обграден с масивни стени и включва в себе си прилежащите села. Най-големият шумерски град е имал население от над 80 000 души. Много често управляващите в различните градове началници воюват помежду си и тези битки са голяма част от древната шумерска история.
 
 
Шумерският е най-старият език в историята и не попада към нито една група на познатите ни езици. Писмеността на шумерите става най-важното културно достижение на тяхната цивилизация. При съвременните разкопки са открити десетки хиляди плочи с надписи. Първите писани закони датират от 2400 г. пр.н.е. в град Ебла, където Кодексът на Ер-Наму е написан на таблети. Учените смятат, че шумерската цивилизация е създала множество литературни артефакти, от които, за съжаление, днес са открити само фрагменти. Сред най-известните литературни писания на шумерите е тяхната епична поезия. Тя по-късно повлиява произведенията, създавани в Гърция, Рим и дори Библията.
 
 
 
Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят
 
 
Архитектурните умения на шумерите са завидни. Счита се, че именно те са поставили основите на съвременната архитектура и строителство. Появяват се множество внушителни религиозни структури, а къщите си древните шумери строят от тухли и кал или вързана блатна тръстика. Сградите имали врати и плоски тавани. Но най-интересното в шумерското строителство са сложните орнаменти, които създавали – орнаменти на теракота с бронзови акценти, сложни мозайки, внушителни тухлени колони и сложни стенописи. Именно те разкриват техническата сложност, с която боравели шумерите.
 
 
Но това не е всичко. Те създавали и невероятни произведения на изкуството. Скулптури – главно за украса на храмовете и картини, които бележат първите опити в дебрите на това изкуство. Популярни похвати в шумерското създаване на изкуство са още релефната резба в камък и леенето на различни метали, обработвани умело от древните хора.
 
Зикуратите – древни шумерски храмове, започват да се появяват около 2200 г. пр.н.е. Те са внушителни по размери постройки и представляват пирамидални стъпаловидни храмове, чиято форма най-често е квадратна или правоъгълна. Зикуратите често се отличават  с наклонени страни и тераси с градини. Висящите градини на Вавилон са едни от тях. Дворците в Шумер също добиват грандиозни размери. Един от тях, построен приблизително към 1779 г. пр. н. е., разполага с цели 200 стаи.
 
 
Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят
 
Освен в строителството, шумерите били напреднали и в много други сфери. Оказва се, че те са развили завидни знания и умения по отношение на хидротехниката. Те създават уникална  система от канавки за контрол на наводненията. Изобретяват и ефективна система от канали за напояване, използвайки водите на Тигър и Ефрат, за своите земеделски цели. Според теориите такова умело боравене с инженерството и архитектурата показва, че шумерите са имали тайнствени, дълбоки познания и в математиката. Едно от интересните неща, които се приписва на тях, е установяването на това, че 60 секунди правят една минута, а 60 минути правят един час.
 
 
Източниците сочат, че шумерите са имали мистериозни познания и магични сили и по отношение на древната медицина. Тя била основана на „магия и билколечение“. Малцина избрани се славели като жреци и помагали на хората в нужда, използвайки тайнствени практики и ритуали. Шумерите били  напреднали и в извличането на вещества от природните блага – най-вече растенията. Смята се също, че имали дълбоки знания за човешката анатомия и при разкопки дори са открити първите в човешката история хирургически инструменти.
 
 
Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят
 
 
На почит в древен Шумер били училищата и стремежът да се предават знания от просветените на следващите поколения. В местността били създадени множество училища, чиито отломки са намерени по-късно от археолозите. Целта била младото поколение да придобива знания и да надгражда постоянно собствените си знания и умения. И наистина шумерският народ се славел с огромни познания по химия, физика, математика и астрономия.
 
Знанията, уменията и технологиите, с които разполагали древните шумери, изумяват учените и до днес. Езотерични теории твърдят, че древният народ е живял успоредно с извънземни цивилизации, които са им предали своята дълбока мъдрост. Някои отиват дори  още по-далече, като твърдят, че шумерите са „посяти“ на Земята от напреднали извънземни раси. Каквато и да е истината, едно е сигурно – шумерският народ е бил необикновен, надарен с мистични познания, и с право се счита за люлка на съвременната цивилизация. 
 
Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят

 

източник: spisanie8.bgЕкатерина Ангелова

 

Може да харесате още

Оставете коментар