Home Любопитно Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

от izumitelno
0 коментар 612 преглеждания

Това твърдят група учени в ново изследване, според което гъбите са имали важна роля за ранния живот на планетата. Макар днес растенията да са основата на повечето хранителни вериги на Земята и заедно с животните доминират екосистемите на нашата планета, в ранните години на Земята, гъбите са били също толкова важни.

Изследователи от университета в Лийдс, Великобритания, са създали в лабораторни условия реплика на околната среда от ранното развитие на Земята. След това резултатите от техния експеримент са включени в редица компютърни модели пресъздаващи развитието на живота на Земята, като се оказва, че гъбите играят изключително важна роля за развитието на среда богата на кислород.

Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

Макар растенията да фотосинтезират и да използват слънчевата светлина за да преработват въглеродния диоксид в кислород, в началото именно гъбите са тези, които осигуряват хранителните вещества, които позволяват на растенията да живеят и да се развиват.

Днес растенията могат да извличат хранителни вещества директно от почвата. Но корените на най-ранните растения са били по-малко развити и практически неспособни да се хранят директно от почвата, а от своя страна в по-голямата си част почвата е била лишена от органични материали. По този начин гъбите са се оказали от съществено значение, като основна хранителна среда за оцеляване на растенията.

В същото време гъбите произвеждат органични киселини, които разграждат скалите и минералите върху които растат. Така способстват за образуването на почва. На ранната Земя този процес е бил в основата на образуването на основните хранителни вещества, до които растенията са имали достъп. Растенията, от своя страна, са подсигурили въглерод за развитие на гъбите.
В лабораторни условия учените са тествали процеса на обмен на газове между растенията и гъбите. Няколко древни видове гъби все още съществуват и днес. Част от тях са показали, че могат да разрушават минералите по-бързо от други, което от своя страна показва колко бързо и ефективно растенията могат да превърнат CO2 в кислород.

„Използвахме компютърен модел, за да симулираме какво може да се е случило с климата през ерата на палеозоя и как различните типове ранни колонии гъби са се  включили в глобалните фосфорни и въглеродни цикли“, казва изследователката от Лийдс, Кейти Фийлд.

Анализът показал, че различни типове колонии от гъби са оказали значително влияние върху еволюцията на атмосферата на планетата.

„Фотосинтезата от растенията в крайна сметка дава около половината от генерирания кислород на Земята и се нуждае от фосфор, но все още не разбираме напълно как е функционирало снабдяването на растенията с това хранително вещество „, заявява колегата на Фийлд, Бенджамин Милс.

„Резултатите от включването на данни за ролята на гъбите и за взаимодействията им с растенията, представляват значителен напредък в разбирането ни за ранното развитие на Земята. Нашата работа ясно показва важността на гъбите при създаването на богата на кислород атмосфера“, заключава той.

 

инфо: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар