Home Загадки Най-загадъчните древни градове

Най-загадъчните древни градове

от izumitelno
0 коментар 2,2K преглеждания

При наличието на днешните огромни мегаполиси е трудно човек да си представи, че един град може да бъде разрушен, изоставен и дори понякога забравен. Такива случаи има обаче в изобилие. Достатъчно е да си припомним Троя, Припят, Помпей, Мачу Пикчу. Дори и в България има много изоставени и забравени градове – Рациария, Светополис, Перперикон, а в последните десетилетия има, за съжаление, все повече и повече изоставени и забравени села.

Някои древни поселения обаче пленяват човешкото съзнание столетия наред, заради своята мистика и частици от истината, достигнали до нас. Представяме ви в следващите редове някои от най-загадъчните древни градове, били в миналото люлката на човешката цивилизация, но изчезнали от света и човешкото съзнание поради бурите на историята.

Велико Зимбабве, Зимбабве

Най-загадъчните древни градове

Една от най-големите загадки на Южна Африка е огромният, ограден с каменна стена град, известен днес като Велико Зимбабве. Градът е бил дом на около 30 000 души. Бил е в разцвета си между 1200-1450 г., когато е сърцето на международен търговски регион, простиращ се до Китай и Индия. Освен на търговията с далечни земи, богатството на града се дължало и на множеството златни мини в региона, както и на огромните стада добитък, отглеждани от жителите му.

Градът нямал аналог на юг от Екватора, нито като начин на строеж, нито като технологичен напредък на жителите му. Подобно на много космополитни градове от своята епоха, Велико Зимбабве претърпява мистериозен упадък. Гладът, причинен от прекомерната паша, може да е допринесъл за неговата смърт. Може би причина е била промяна в предпочитаните търговски пътища. Това обаче са само теории. До днес учените не знаят почти нищо за жителите на града, тяхната цивилизация и за смъртта на великия град.

 

Тонис, Египет

Най-загадъчните древни градове

През 8 век пр.н.е. Тонис е бил легендарната врата на Египетската империя към останалия свят. Представлявал огромен пристанищен град, пълен с невероятни паметници, богати търговци и огромни сгради. Днес е изцяло потопен в Средиземно море. Тонис започнал бавно да запада след възхода на Александрия, но в крайна сметка този спад станал буквален, когато източникът на благополучие и богатство – морето, го погълнало. Никой не е сигурен как се е случил този катаклизъм, погълнал десетки хиляди от неговите жители. Старите източници мълчат, като на места се споменава наказание от боговете. Учените днес смятат, че виновник за катастрофата е земетресение.

 

Акад, Ирак

Най-загадъчните древни градове

 

В дълбока древност, около 3000 пр.н.е., Акад бил най-големият град в света. Полисът станал столица на първата империя в човешката история. Всички пътища водели към него, а народите на Близкия изток се страхували и покланяли на царя, управлявал зад стените му. Днес никой не знае къде се е намирал древният мегаполис.

Единственото, което знаят учените за разположението на древния град, е, че се е намирал на десния бряг на река Тигър, вероятно между градовете Сипар и Киш (или може би между Мари и Вавилон или дори другаде по протежение на Ефрат). Според легендата Акад бил построен от цар Саргон Велики (който управлявал 2334-2279 г. пр. Хр.), който обединил Месопотамия под управлението на своята акадска империя и поставил стандарта за бъдещите форми на управление на многонационална държава.

 

 

Деринкую, Турция

Най-загадъчните древни градове

 

Деринкую е огромен, древен подземен град, датиращ от ранната Византийска империя. Не е известно кога е създаден. Според някои източници това станало още през 7 век пр.н.е., но достигнал най-големия си размер в периода между 500-1000 г., когато бил вкопан цели пет етажа дълбоко в земята и бил населяван от повече от 20 000 души, плюс селскостопански животни. В подземното населено място имало магазини, ресторанти, църква и съоръжение за производство на вино. Местните жители изкопали тунели и стаи под домовете си, дълбоко в меката пясъчна вулканична скала на централната турска област Кападокия. Цяла подземна цивилизация процъфтявала в Деринкую през Средновековието до края на 11 век. Тогава Деринкую бил изоставен, за да бъде открит отново за света през 1969 година.

 

Кахокия, САЩ

Най-загадъчните древни градове

Разположен до река Мисисипи, близо до днешния Сейнт Луис, Кахокия стотици години бил най-големият град в Северна Америка. Жителите му построили огромни земни могили, някои от които могат да се посетят и днес, и огромни площади, които служели като пазари и места за срещи. Има убедителни доказателства, че жителите на мистериозния древен град имали много сложни селскостопански практики и дори че успешно отклонявали няколко притока на Мисисипи, за да напояват полетата си.

Подобно на маите, жителите на Кахокия преживели разцвета на цивилизацията си между 600-1400 г. пр. Хр. В най-добрите му дни населението на града надвишавало 70 000 човека. Никой не е сигурен защо градът бил изоставен, нито как регионът е успявал да подкрепя голяма градската цивилизация в продължение на стотици години. Кахокия и до днес си остава неразгадана мистерия, източник на много конспирации.

 

 

инфо: sanovnik.bg / Петьо Любомиров

Може да харесате още

Оставете коментар