Home Любопитно Скалата череп – един от най-недостъпните острови в света

Скалата череп – един от най-недостъпните острови в света

от izumitelno
0 коментар 2,9K преглеждания

Нацепеният остров, или остров Клефт, е известен още като Скъл рок (Скалата череп). Той се намира край бреговете на австралийския щат Виктория.

Той принадлежи към група от три острова, наречена Ансер, и е един от най-живописните ненаселени острови не само в района, но и в света.

Скалата череп - един от най-недостъпните острови в света

В западната част на острова има гигантска пещера с тревист етаж, който вероятно е бил издълбан от морето, когато нивата му са били много по-високи – преди хиляди години.

Пещерата е със 130 метра ширина, висока е 60 м и също толкова дълбока. От определен ъгъл островът прилича на череп – от там идва и името Скъл рок.

Скалата череп - един от най-недостъпните острови в света

В западната му част има две големи пещери. Покривът на малката пещера е на около 25 метра над морето и формира пода на голямата пещера, чиято повърхност е покрита с почва и растителност.

Скалата череп - един от най-недостъпните острови в света

Островът е практически недостъпен с високите си отвесни скали. Няма подходящо място, на което да акостира лодка. Поради това малко хора са стъпвали на него.

Скалата череп - един от най-недостъпните острови в света

Според живеещите в района обаче, онези, които са достигнали до острова с хеликоптер, са открили гюлетата в една от пещерите му.

Птиците, особено кормораните, са се възползвали от изолацията и недостъпността на острова и са го превърнали в свой дом.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Най-зашеметяващите недостъпни места на Земята

11 от най-опасни туристически дестинации в света

Може да харесате още

Оставете коментар