Home Загадки Случайни археологически находки, пренаписали историята

Случайни археологически находки, пренаписали историята

от izumitelno
0 коментар 8,4K преглеждания

Археологията е една от най-интересните области на изследване в света. Въпреки че е стара наука и всяко ново поколение се е стараело да открие загубените тайни на предците си, дори и днес учените попадат на неподозирани открития, които до голяма степен променят всичко, в което са вярвали до момента и за пореден път пренаписват историята. Ето и няколко такива археологически сензации.

Кошмарът под град Дура

Зловещите разкрития под град Дура в днешна Сирия показаха, че от зората си хората са способни на кървави зверства. Там през 256 година сл. Хр. за първи път в човешката история е използвано химическо оръжие. Това става при поредната война между Персия и Рим. И от двете страни битката се води в тунели, прокопани под града. Персите използват сяра и битум, които създават отровния газ серен диоксид, който избива десетки хиляди римляни.

Град Хондуран

Доскоро се смяташе, че най-големите предколониални цивилизации на Америка са тези на инките, ацтеките и маите. Това мнение се промени след откриването на Хондуран дълбоко в джунглата на Хондурас. Пред очите на смаяните учени се разкрил огромен град с напоителни канали, канализация, дворци и пирамиди. Все още не е ясно кой народ го е населявал, но учените са убедени, че те били съвременници на древните египтяни, а градът дълго време бил най-големият в света.

Случайни археологически находки, пренаписали историята
pixabay

Галеонът Сан Хосе

Наскоро край бреговете на Колумбия бе открит испанският галеон Сан Хосе, потопен от британците през 1708 година. Той стана известен като най-ценния потънал кораб. Съдържащите се в него злато, скъпоценни камъни и благородни метали са оценени на около милиард и половина долара, което показа колко богати били предколониалните империи на Америка. Не е случайно, че оттогава не спират съдебните спорове коя страна може да претендира за огромните богатства.

Дефилето Олдувай

Преди няколко години откритията в дефилето Олдувай в Северна Танзания промениха изцяло човешката история. Там палеонтологът Мери Лики откри най-старите останки на сръчен човешки прародител. Изследване доказа, че те са на два милиона години. За сравнение най-старите открити останки на хомо сапиенс са на 17 хиляди години.

Гьобекли тепе

Случайни археологически находки, пренаписали историята

Смятан за най-стария храм в света, Гьобекли тепе в Турция е построен 6000 години преди Стоунхендж. Дълго време смятан за обикновено гробище, храмовият комплекс се оказа, че е много по-древен и важен за цялата човешка история. Дори германският археолог Клаус Шмит, открил тайните на комплекса, казва, че това е първата човешка сграда, чиято цел не е осигуряването на покрив.

sanovnik.bg

Може да харесате още