Home Любопитно Спомени от социализма: Как се крадеше ток по това време

Спомени от социализма: Как се крадеше ток по това време

от izumitelno
0 коментар 78 преглеждания

Кражби на електроенергия? Звучи непривично. Известно е, че може да се откраднат пари, злато, каква ли не скъпоценност, но чак и ток… А „кражбите на електрически ток са стари може би колкото електроенергията“ — уверяват ни специалистите и сигурно трябва да им вярваме. Разбира се, няма да губим време, за да разнищваме историята на тяхното появяване, а направо ще навлезем в днешни дни.

Спомени от социализма: Как се крадеше ток по това време

„РАЦИОНАЛИЗАЦИИ“ В ПРЕСТЪПНА ПОСОКА
Технологията не е никак сложна и поради това е достъпна и за хора, които не са имали много имане-даване с електротехниката. Крадецът на електроенергия „се включва“ в електрическата мрежа, така че употребяваната електроенергия да не се отчита от неговия електромер. Или поне не цялата. Това се постига по най-различни начини.

Операцията се извършва най-често за по-голяма сигурност и „секретност“ от самите граждани, осенени от идеята да „пестят“ от разходи за ток. Но това съвсем не пречи на някои от тях, изправени по-късно пред съда, да се оправдават с ниските си технически познания и да хвърлят вината върху някое неизвестно, злосторно лице — дошло да им отстрани повреда и направило „тайно“ мост между предпазители ге на електромера. Подсъди­мият А. Ф.: „Бяха ми изгърмели предпазителите на таблото и два дена стояхме без ток… Техникът, който сложи жицата, не го познавам. Той си минавал но улицата и викал: „Аз съм техник, поправям перални, бушони и др.“ Жена ми го чула и го повикала.“

Според мнението на инспекторите по пласмента на енергия крадците стават все по-изобретателни и гъвкави, когато трябва да прикриват престъплението си. Да не говорим за електротехниците, някои от които използуват професионалните си знания и опит за такава цел. М. С. от гр. Нови Искър подменил старото електротабло в къщата си, за което получил необходимото разрешение. Инспектор от предприятието за електроснабдяване направил проверка на таблото и след като не намерил дефекти в скачването, пломбирал електромера.

Наскоро след това М. С. се заловил отново за работа, прекъснал нулевия проводник и посредством шунтиращ кабел привеждал електромера в действие само в желаните от него моменти. Електроуредите в къщата функционирали нормално независимо от това, че веригата се прекъсвала. М. С. използувал за ..О“ водопроводната тръба в банята. Не е лошо измис­лено, нали? Както се казва, научно-техническата революция в „служба“ на човека…

Техническият „гений“ на новоизлюпените електроспециалисти надхвърлят всякакви очаквания и доказва, че у човека може дълго да спят скрити способности, които да се разбудят в подходящия момент. Иначе как да обясним този неочакван взрив от смели „рационализации“ на некомпетентни и дори неуки хора — поставяне на магнити, с които се блокира електромерът, прокарване на подземни кабели, зазижданеtо им в стени и какво ли не още. Все прояви на изобретателска сила, но в твърде грешна посока.

Мнозина може би не знаят, че лицата, извършили кражба на елек­троенергия, не само възстановяват нанесените щети, но и срещу тях се завеждат наказателни дела по член 195. ал. 1 от НК, който гласи: „За кражба на държавно, кооперативно или друго обществено имущество наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.“

Струва ми се, че размерът на предвиденото наказание е достатъч­но респектиращ за евентуалните кандидати за електрически „иконо­мии“.

КОГАТО ХВАНАТ КРАДЕЦА
Делата за кражба на електроенергия само за София през 1984 и 1985 г. се разрастват значително. В сравнение с други години това увеличение е внушително. Тенденцията към нарастване на любителите на „безплатна“ енергия обаче съвсем не е отскоро и отбелязва резки скокове нагоре при всяко увеличение цената на електрическия ток. Най-тревожно е състоянието в големите градове, където най-много зачестиха кражбите, превърнали се в истински бич за нашата енергетика. При това за всички е ясно, че броят на съставените актове съвсем не отговаря на истинското число на нарушителите. С други думи, кражбите на електроенергия са се превърнали в един свръхактуален и неочаквано жилав проблем. Щетите, които се нанасят на икономиката, са големи. Неле­галното включване към електрическата мрежа примерно на един страстен поклонник на електрическото парно или на частен живот.
Източник: socbg.com

Може да харесате още

Оставете коментар