Home Вдъхновяващо Уроците, които можем да научим от животните

Уроците, които можем да научим от животните

от izumitelno
0 коментар 69 преглеждания

Всички животни са уникални, но следват едно и също поведение. Въпреки различните методи на комуникиране, социалните норми и поведенческите кодекси, ние можем само да се учим от животните, на които винаги може да се разчита. Ето и няколко важни урока, които животните ни дават:

Уроците, които можем да научим от животните

Доверете се на инстинкта си

Хората притежават така нареченото шесто чувство. Някои го наричат вътрешен глас. Каквото и да е то, това усещане винаги ни подсказва правилният начин. Важно е обаче да се вслушваме във вътрешния си глас. Много от нас пренебрегват инстинктите си – при животните не е така. Те винаги се вслушват в чувствата си и така оцеляват. Не винаги е нужно да мислите – вместо това се оставете на усещанията и инстинктите си. Няма да ви подведат.

По-възрастните трябва да се уважават

По-младите трябва винаги да се учат от възрастните, заради техния опит. Хубаво е да се вслушваме в хората, които знаят повече от нас. Колкото по-дълго си бил на тази земя, толкова повече си изживял и научил.

Слоновете отдавна са го разбрали – до края на живота си водач на племето е най-възрастната слоница.

Бъдете упорити

Уроците, които можем да научим от животните

Никога не се предавайте. Без значение какво искате – дали е малко или голямо, не се отказвайте. Винаги се борете дори да изглежда невъзможно. За да стигне родното си място, сьомгата плува хиляди километри срещу течението, само и само за да хвърли хайвера си и да продължи кръговрата. Няма невъзможни неща – стига да не се отказвате. Просто някои са по-трудни от други.

Бъдете устойчиви

От нас зависи колко дълго ще оцелеем на тази планета. Ние сме тези, които контролират въглеродния отпечатък – това какво купуваме и изхвърляме е наш избор. Например октоподите строят своите скривалища от всякакви боклуци – доста подобно на вехтошарите, нали? Затова е важно да не бързаме да изхвърляме – всеки предмет може да се използва и за други цели. Импровизирайте.

Не мамете – честността е важна

Важно е да играем честно. Това е умение, което учим още от малки.Така общуването е много по-лесно. Например кучетата и техният вид – чакалите, лисиците, вълците имат ясни правила, които следват винаги. Те включват извинение, комуникация, искреност. Общуването е важна част от ежедневието. Ние също сме устроени като животните – нашето щастие зависи от щастието на останалите, а без комуникация то няма да е същото.

Вярност

Уроците, които можем да научим от животните

Поредният много важен урок. Всички сте чували репликата „Кучето е най-добрият приятел на човека”. Това е защото кучетата са изключително верни. Едно куче никога няма да те предаде. На него винаги може да се разчита. Същото е и при слоновете. Те са един прекрасен пример за вярност и привързаност в стадото. Ако един от тях се разболее, останалите от стадото веднага се притичват на помощ – помагат му да върви, пие и да се храни. Когато слон от стадото умре, останалите му организират погребение – в негова чест пазят тишина, спират миграцията си, скърбят. Накрая го погребват в специално изкопана от тях дупка и покриват останките му с пясък.

Може да харесате още

Оставете коментар