Home Любопитно Зад стените на този луксозен подземен град Путин крие колекцията си от вино

Зад стените на този луксозен подземен град Путин крие колекцията си от вино

от izumitelno
0 коментар 827 преглеждания

Винарските изби в молдовския град Крикова, създадени по съветско време, са сред най-големите в света. Колекцията, която се съхранява тук, включва редки вина на повече от век, включително и това, което е оцеляло от голямата колекция на Гьоринг.

Владимир Путин също има своя колекция в това хранилище, пише „Труд„. 

Дълбоко под хълмистите склонове близо до Кишинев, столицата на най-малко посещаваната европейска страна, се крие спиращ дъха подземен свят.

Отделена от Русия, малката Молдова притежава държавната винарна „Крикова“, в която се съхранява личната колекция от вина на Владимир Путин.

Криковските винарски изби по размери отстъпват само на притежателя на Световния рекорд на Гинес – близкия завод „Милещи мичи“. Бившите мини от 15 век са изградени от криволичещи подземни тунели и лабиринти, които се простират на 120 км. и са на 75 м. под морското равнище. Те са превърнати в луксозен склад за вино през 50-те години на миналия век.

Зад стените на този луксозен подземен град Путин крие колекцията си от вино

Сега „Крикова“ е популярна туристическа дестинация. В подземното хранилище туристите се возят с коли или червен трамвай. Говори се, че има дори позлатена колесница, в която се придвижва президентът Путин по време на посещението си.

Избата наподобява подземен град – има пътища със светофари и пътни знаци, а улиците са кръстени на вината, които се съхраняват покрай стените, например улица Каберне или улица Совиньон.

Зад стените на този луксозен подземен град Путин крие колекцията си от вино

Винарната заема 50 хектара, което включва пет големи дегустационни зали с античен интериор и дървени мебели, създадени от молдовски занаятчии. „Европейската зала“ е предназначена за конгреси и бизнес срещи, „Президентската зала“ – за срещи на високо ниво, включително приеми на държавници от цял ​​свят. Частните обеди в тесен кръг се провеждат в „Каминната зала“.

Зад стените на този луксозен подземен град Путин крие колекцията си от вино

В дегустационната зала „Голямата къща” е изцяло пресъздадено традиционно молдовско жилище с дървени греди, а стаята „Морско дъно” се отличава с оригинален варовиков таван и акустика, напомняща звуците на подводния свят.

Избата е основана през 1952 г., когато Молдова все още е съветска република. Сега произвежда повече от 150 сорта вина: от пино ноар, каберне совиньон и мерло до ркацители, алиготе и совиньон. „Крикова“ е известна като първата молдовска компания, която започва да произвежда пенливо вино по метода на монаха от Дом Пиер Периньон.

Зад стените на този луксозен подземен град Путин крие колекцията си от вино

Посетителите съобщават, че там работят пет жени, които въртят 35 000 бутилки на ръка всеки ден.

Избите „Крикова“ съхраняват изключителна колекция от вина, създадена през 1954 г. Тя включва близо 1,3 милиона бутилки вино, всяка от които има свои специални свойства и необичайна история. Вината в колекцията са събирани от цял ​​свят. Най-забележителният експонат е червеното десертно вино „Великден в Йерусалим”.

Това вино е създадено през 1902 г. и бутилирано в 400 бутилки, от които е оцеляла само една. Колекцията включва и уникалния ликьор на Ян Бехер, създаден през 1902 г. в Чехия и съдържа екстракт от 27 лечебни билки.

Най-известната част от енотеката в Крикова е виното, което някога е принадлежало на нацисткия военачалник Херман Гьоринг. Има почти 2000 бутилки вина като мозел, бордо, порто, токай и шабли. Всички те са направени от грозде, брано през 40-те години на миналия век и донесено от Гьоринг от окупираните от Германия страни. След войната съветските войници ги донасят в Москва като трофеи. Почти цялото вино е изпито, а останките от колекцията са запазени във фабрика „Крикова“.

Сред високопоставените лица и световни лидери, посетили винарната, са германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън. От 2002 г. личната колекция с вино на Путин също се съхранява в избите на Крикова. Всеки политик, който посещава завода, има право на колекция с личните му имена.

За посетителите, които искат да се докоснат до света на вина „Крикова“, най-добрият вариант е да закупят пакет Premium Gold, който включва обиколка на винарната и посещение на частната зала за дегустация, където могат да се дегустират 11 вина.

Цената включва обяд и сувенирен комплект с пенливо и червено вино. Общата цена е $185 на човек. Традиционният пакет за дегустация струва само $65 на човек.

източник: https://novini977.bg7.eu/

Може да харесате още

Оставете коментар