Home Любопитно Защо любимото място на хлебарките е… човешкото ухо?

Защо любимото място на хлебарките е… човешкото ухо?

от izumitelno
1 коментар 4,7K преглеждания

Една и съща новина изглежда обикаля медиите на всеки няколко месеца, описваща истински кошмар, който те кара да потънеш в пот: човек откри хлебарка в ухото си. Това се случи с жена от Флорида миналия месец, която живя девет дни с насекомото в организма си. Няма да споменаваме всички останали подобни случаи.

Защо това продължава да се случва? Защо хлебарки се промъкват в ушите на хората, където те почти със сигурност ще срещнат смъртта си?

Защо любимото място на хлебарките е... човешкото ухо?
pixabay

Преди всичко, хлебарите обичат да се разхождат през нощта, когато хората спят. Така че, лежейки неподвижно, ние ставаме лесни жертви. Те също така харесват малки, топли, влажни места, а ушите отговарят на всички тези изисквания.

Освен това те са безопасно място за хранене и почивка, казва Коби Шал, ентомолог в Държавния университет в Северна Каролина, за The Verge. Точно така: безопасно място за хранене. В ушите ни може да се разхождат рояци хлебарки, търсещи вкусна закуска.

Тези насекоми се привличат от някои видове химикали, наречени летливи мастни киселини, които се отделят от ферментирали храни, като хляб и бира, казва Шал. И точно като сиренето, нашата ушна кал излъчва тези вещества, което я прави привлекателна за хлебарките.

Проблемът е, че щом насекомото пропълзи в ухото, вероятно е да забие краката си в него, а драскането им дразни човека, който с действията си я натиска по-дълбоко в ушния канал. Понякога хлебарката оцелява, защото може да живее около седмица без храна и вода. Но често пъти тя умира, а трупът й е пълен с бактерии.

 

Това води до инфекции на ушите. А ако натиснете буболечката твърде дълбоко в ухото, като използвате пинцети или клечки за уши, рискувате да разкъсате тъпанчето. Това е не само болезнено, но може да доведе и до загуба на слуха.

Защо любимото място на хлебарките е... човешкото ухо?
pixabay

Така че, първото нещо, което трябва да направите, ако смятате, че имате нещо в ухото, е да отидете на лекар, съветва ентомологът Джо Баленгер. „Ухото е деликатен орган“, допълва той.

Преди да извадят хлебарката, лекарите обикновено я убиват, като използват минерални масла или лидокаин. След това насекомото се изважда и ухото се почиства. И тези случаи са повече, отколкото мислите.

Проучване, публикувано през 2006 г., съобщава за 24 случая на пациенти с хлебарки в ухото за период от две години в Южна Африка. Те представляват 42% от насекомите, които се крият в ушите ни, следвани от мухи и бръмбари. В класацията влизат и молци и кърлежи.

Друго проучване, публикувано през 1993 г., описва предметите, извлечени от ушите на 98 пациенти в болница в Лос Анджелис в течение на една година: хлебарките са номер едно с 43 случая, следвани от хляб, памук и други предмети, като част от спринцовка, скилидка чесън и пуканки.

Видът хлебарки, които най-често се приютява в човешките уши, е германски хлебарки, които могат да достигнат дължина до 1.5 сантиметра. По-големите американски хлебарки, които обитават канализацията, са твърде големи, за да се поберат в ухо.

Страхът, че хлебарка ще пропълзи в ухото ви, обаче не трябва да ви държи будни през нощта, казва Баленгер. Въпреки че се случва, тази „злополука“ е сравнително рядко явление.

инфо: profit.bg

 

Може да харесате още

1 коментар

Итско космоса 22.01.2022 - 21:44

Всъщност хлебарките са много социални и интелигентни същества. Те могат даже да говорят. Пропълзявайки в ухото, привидно на топло и тъмно, те всъщност ни използват, за да се хранят, ама не с ушната ни кал, а с това, което ни прошептят, че искат да ядат. Паразите от втори висш ранг. Знаете, че има раси във вселената, които са свръх интелигентни и напреднали, и те не са антропогентни, а са хлебаркоидни. И са телепати с много силна мисловна вълна, който може да пътува по-бързо от светлината и да измъчва психично болни чак на нашата планета. Пазете се!

Оставете коментар