Home Загадки Зловещата легенда за замъка Алнуик

Зловещата легенда за замъка Алнуик

от izumitelno
0 коментар 17,4K преглеждания

Замъкът Алнуик е един от най-забележителните дворци в английската история. И до ден днешен той е незаменимо богатство за Англия. Алнуик се намира на второ място по големина в страната, като е превъзхождан единствено от внушителния Уиндзор.

Освен интересна история, спираща дъха архитектура, първокачествен порцелан и най-мащабната колекция от шедьоври на италианското изобразително изкуство обаче, дворецът крие и нещо неподозирано. Алнуик пази зловеща тайна за мрачни събития, случили се много отдавна, гласи една легенда.

 

Зловещата легенда за замъка Алнуик
pixabay

Замъкът е популярен сред повечето туристи с красивите си градини и уникални експозиции, но легендата разказва, че някога той е бил дом на ужасяващ вампир.

Страховитият разказ за уродлив кръвопиец, който крачи нервно по коридорите на замъка, убива и сее зарази сред хората, е документиран от средновековния хроникьор Уилям де Нюбърг.

 

Зловещата легенда за замъка Алнуик
pixabay

Той твори своята Historia Rerum Anglicarum в края дванадесети век. И въпреки че мнозина не приемали думите на хроникьора за чиста монета, тъй като бил известен с таланта си да украсява местните истории и да преувеличава, Уилям де Нюбърг се чувствал изключително горд с произведението си. Той смело разправял, че добре познава местния бит и култура, тъй като посветил голямо проучване на тях.

 Все пак прави впечатление, че в историята на Нюбърг се срещат приличащи на вампири създания, извършващи ужасяващи деяния. Хроникьорът дори заявява, че съществуват свидетели, които някога са виждали с очите си тези чудовищни същества. За жалост на любителите на окултното, думите на Нюбърг не могат да бъдат подкрепени с кой знае какви сериозни доказателства.

Съществува обаче и по-стара версия на неговия разказ. Според по-ранната легенда уродливото създание било помощник на господаря на подземията.

Зловещата легенда за замъка Алнуик
pixabay

То напускало пределите на замъка, единствено когато се налагало да тормози местните жители. Поверието разказва, че терорът на чудовището е прекратен, когато една вечер хората го убиват и го заравят в подземието на замъка.

Изглежда, Нюбърг решил да поукраси малко известната вече история и снабдява това създание с вампирски сили, като казва, че то смуче кръв и разнася болести.

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар