Home Любопитно 10 малко известни факта за Тайните служби на САЩ

10 малко известни факта за Тайните служби на САЩ

от izumitelno
0 коментар 1,7K преглеждания

Тайните служби на САЩ са обвити в мистерии. За тях се разпространяват различни митове. В сцени от множество филми те носят черни костюми, тъмни очила и специални слушалки. В реалния живот обаче обучените гардове са изключително трудно разпознаваеми.

Мнозина смятат, че агентите на Secret Service за стотина на брой. Истината е, че те са повече от 6500. Но кои всъщност са мъжете в черно? Сайтът BrightSide повдига завесата пред същинската работа на Secret Service.

 

10 малко известни факта за Тайните служби на САЩ

1. Secret Service е основана в деня на смъртта на Ейбрахам Линкълн. На 14 април 1865 г. финансовият министър по онова време предлага на президента да създаде специалната служба. Няколко часа по-късно държавният глава е застрелян по време на театрална постановка. Първоначалната идея била Secret Service да разследва финансови измами и фалшификации. Всъщност и в момента службата се занимава с подобна дейност.

2. Специалните агенти не охраняват само американския президент. Те пазят цялото му семейство, предшествениците му и техните близки, гостите му и всеки друг, за когото държавният глава поиска защита. Агентите използват кодови имена за всеки държавен глава. Обикновено въпросните названия за всеки член от дадено президентско семейство започват с една и съща буква.

 

3. Агентите не започват работа директно „на терен”. В продължение на минимум три години (обичайно – между 4 и 7) те работят на бюро в офис. На финалната права от подготовката им всеки от тях получава оценка, от която зависи дали ще се впусне в предизвикателни задачи или ще остане на позиция в офиса. Преди всяко важно събитие Secret Service съставя и репетира различни сценарии за опит за убийство на охранявания от тях човек. В тези ситуации агентите стрелят със специални куршуми, изработвани само за въпросните тренировъчни сесии. Гардовете преминават курс за усъвършенстване на уменията веднъж на всеки осем седмици.

 

4. Всеки агент има основни медицински познания и умения. Въпреки това маршрутът, по който се движи президентът, е предварително начертан така, че винаги колата му да се намира на максимум 10 минути от някоя болница. Освен това агентите винаги носят банка с кръв от същата група като тази на президента. Те могат и да му прелеят кръв при нужда, но само от тази в банката, за да се избегне търсенето на случаен донор.

 

5. Едно от основните правила, по които работят в Secret Service, е, че президентът никога не трябва да остава сам. Ако все пак той настоява да се усамоти в Овалния кабинет, сензори за движение, поставени в пода на помещението, сигнализират за възникнали опасности. Агентите практикуват дори хобитата на президента, заедно с него. Представители на Secret Service ходят и на лекар с президента, независимо какъв проблем го е отвел в даден медицински център.

6. Secret Service проверяват всички имейли и писма на хартия, които биха могли да съдържат някаква заплаха за президента (дори на пръв поглед да изглеждат смешни). Организацията разполага с база данни, която съдържа хиляди видове мастила. Това улеснява проучването на писмените послания.

 

7. Агентите използват колкото е възможно повече камери и записващи устройства. След убийството на Кенеди се взима решение в кортежа на президента винаги да има кола, която отговаря само за видео документирането на дадено събитие.

8. Агентите не се заклеват да умрат за президента. Това е мит от Холивуд. Дали агентът да жертва живота си за държавния глава, е лично негов избор. Всъщност, в историята има само един случай, при който служител на Secret Service умира, защитавайки президент. На 1 ноември 1950 г. Лесли Кофелт загива, пазейки Хари Труман.

9. Централата на Secret Service се намира в сграда във Вашингтон, която няма никакви обозначителни знаци. В близост до нея няма дори улични кошчета за боклук, за да се избегне риска от поставяне на бомби в тях.

10. Във филмите тайните агенти винаги носят тъмни очила. В реалния живот обаче на служителите на Secret Service е забранено да ходят с очила по време на мисии, тъй като може да пропуснат важен детайл от пейзажа заради отблясък или липса на светлина. Ръцете на агентите пък са винаги в позиция, която позволява максимално бързо да извадят оръжията си при нужда.

 

инфо: 10te.bgТИХОМИР МИЛКОВ

Може да харесате още

Оставете коментар