Home Любопитно Любовната история на Пейо Яворов и Лора Каравелова

Любовната история на Пейо Яворов и Лора Каравелова

от izumitelno
0 коментар 26,9K преглеждания

Пейо Яворов е един от емблематичните представители на българската литература. Освен с вечните си произведения, които никога няма да бъдат забравени, поетът е известен и с любовните си авантюри. Не е тайна за никого, че през живота си Яворов обича две жени – Мина и Лора.

Мъката на Яворов след смъртта на Мина е така непоносима, че той не може да я изрази със стихотворна реч. Всичко преживяно преди това, Яворов съумява да превърне в истински шедьоври. За автора дори и най-трагичната поезия е песен, музика, ритъм, но никое стихотворение не би могло да побере такова огромно страдание.

Лора Каравелова е млада, красива и добре образована. Тя учи в чужбина – първо в католическия пансион „Нотър Дам дьо Сион“ в Париж, а по-късно в Антверпен, Белгия. Пребиваването ѝ извън България я среща със западните ценности и изостря свободния ѝ дух. Според много от съвременниците на Лора обаче животът извън пределите на родината поражда у нея и разкрепостено поведение.

За пръв път Лора Каравелова и Яворов се срещат на екскурзия до Драгалевския манастир във Витоша. Лора знае наизуст стихотворенията на Яворов и онова, което е чувала за неговата революционна дейност в Македония, го издига още повече в очите й. Двамата отново се срещат в Париж скоро след погребението на Мина. Лора започва да се сближава с поета, бързо навлиза в живота му, бори се за любовта му.

 

Любовната история на Пейо Яворов и Лора Каравелова

Майката на Лора успява да й намери мъж в лицето на д-р Иван Дрянков. Въпреки че Лора силно се противопоставя на идеята за брак, тъй като е все още привлечена от Яворов, властната ѝ майка успява да се наложи и така Лора и Иван Дрянков си казват заветното „да“ през 1907 година.

Женитбата не спира Лора и Яворов усилено да си кореспондират. Младата красавица и Иван Дянков се развеждат през юни 1912 г, а само 3 месеца по-късно Яворов отвежда Лора до олтара, за да се врекат във вечна вярност.

 

За жалост животът им не се развива толкова идилично, колкото си го представя Лора. Малко след нанасянето на младото семейство в къщата им на ул. „Раковски” в София, скандалите между него и съпругата му започват. Причината за честите и бурни караници е силната ревностна Лора.

На 29 ноември след такъв скандал, Лора се самоубива с пистолета на своя любим. Яворов също се опитва да последва съдбата ѝ, но за негово съжаление, неуспешно. Той загубва зрението си след изстрела в главата, но само година по-късно, на 16 октомври, поетът се самоубива.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар