Home Любопитно 5 нелепи лъжи за древните цивилизации

5 нелепи лъжи за древните цивилизации

от elated.firefly
0 коментар 22,3K преглеждания

Повечето от това, което знаем за Древна Гърция и Древен Рим, идва от филмите и телевизията. Това означава, че голяма част от познанията ни са се родили в ума на някои холивудски сценарист и всъщност не са верни. Неща като:

Римляните са били луди по оргиите

Когато чуете „римлянин“, разбираемо първата ви асоциация е „оргия“. Но това е нормално, защото всички знаем, че римляните са правили секс по всяко време, на всяко място и с всички, нали?

Истината обаче е, че историите за римските секс феставали са се родили от слухове и то след факта. В действителност, древните римляни са правели всичко възможно, за да нямат оргии. Двойките са правели секс през нощта, в пълна тъмнина, и предимно облечени. Вярно, богатите са правели секс пред слугите си, но за тях те са били повече като мебели, които са им носели разни неща.

5 нелепи лъжи за древните цивилизации

Древен Рим е бил снежнобял

Ако трябва да си представите Колизеума, пълен с древни римляни, вероятно ще си представите море от каски с червени гребени. А под тях? Безброй бели, европоидни мъже в тоги. Не, че сте расисти, просто всеки филм в историята е направил същото предположение за Древен Рим, смятайки, че щом Рим е в Европа, значи там е имало бели хора. Каква би била разликата преди 2000 години?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кубер и основите на Куберова България

Търсят произхода на човечеството в България

Голяма част от Римската империя всъщност е била в това, което наричаме Африка или Близкия Изток. Това трябва да е напълно достатъчно, за да ни стане ясно, че римляните са били малко по-мургави, отколкото сме си представяли. Римската империя е била доста цветно място, имайки предвид смесицата от северноафриканци, семити, западноазиатци, латинци и гърци.

5 нелепи лъжи за древните цивилизации

Християните са давани на лъвовете и са убивани мъченически в Колизеума

Когато древните римляни се нуждаели от повече забавление в Колизеума, те просто намирали поредната група християни и ги хвърляли на арената. Всички били много щастливи, купували си пуканки и водели децата да гледат шоуто. Поне на това ни учат филмите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Волжка България – възход и падение

Прабългарите преди основаването на собствена държава

Истината е, че няма никакви автентични доказателства за християнски мъченици в Колизеума до повече от век след като християнството става официална религия в Римската империя. Всъщност няма никакви доказателства изобщо за римляни, екзекутирали християни в Колизеума. Откъде знаем, че големите котки не са си точили зъбите с вярващи християни? От там, че когато император Нерон преследвал ранните християни като подпалвачи, Колизеумът още не бил построен. След построяването му пък вече всички били християни.

5 нелепи лъжи за древните цивилизации

Древните олимпийски игри били изпитание на физическите способности, а не задкулисни игри и слава

Днешната Олимпиада е корумпирана, пълна с измами и скандали, но поне може да се похвали, че някога е имала благородните идеали на древните гърци – аматьори, честна игра и мир. Съвсем не.

Буквално всички лоши неща от модерните игри – измами, корупция, комерсиализъм – са присъствали почти от самото начало на древната Олимпиада. Древните гърци не можели дори да се преструват на спортсмени, защото идеята за „феър плей“ не съществувала.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Велика България – история и поява

Първите олимпийци били също толкова мотивирани от материалните печалби и славата, колкото и днешните. Дори думата „атлет“ означава „човек, който се състезава за награда“.

5 нелепи лъжи за древните цивилизации

Древна Гърция била разума и логиката на цивилизацията

Преди Римската Империя да завладее света, разума, логиката и културата властвали в Древна Гърция, където в най-обикновен ден е можело да се натъкнете на Аристотел и Платон да чакат на опашка в магазина. Ерата била златна за цялото човечество. Отново грешна информация.

В действителност Древна Гърция напомняла повече на модерна военна зона на сектанти, където различните групи воювали постоянно. Не казваме, че не е имало ярки умове или, че не дължим на тях много – просто напомняме, че древните гърци са прогонвали, линчували и екзекутирали голяма част от най-ярките сред тях. Някога да сте чували за Сократ? Екзекутирали са го.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Произходът на името „България“

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Древна Гърция се състояла от над 1000 автономни градове и всичките им жители се държали като патриотични членове на банди. Всяка банда си имала своя армия, правителство, обичаи и религии. И всички са имали роби – достатъчно роби, за да накарат американския Юг да изглежда модерен в сравнение.

Демократична Атина пък имала повече роби от всеки друг. И докато сме на темата, демокрацията в Атина издържала по-малко от два века. Почти всеки древен лидер нямал търпение да се завърне към тиранията или буквално всяка друга форма на управление, освен демокрацията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Велика България – история и поява

Първото българско царство – история, възход и падение 

Второто българско царство – история, възход и падение

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Произход на българите – теории и хипотези

Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

Династията на Асеневци – история, величие и падение

История на хуните и Хунската империя

Византийската империя – възход и падение

Може да харесате още

Оставете коментар