Home Любопитно 5 нелепи лъжи за древните цивилизации

5 нелепи лъжи за древните цивилизации

от elated.firefly
0 коментар 15,8K преглеждания

Повечето от това, което знаем за Древна Гърция и Древен Рим, идва от филмите и телевизията. Това означава, че голяма част от познанията ни са се родили в ума на някои холивудски сценарист и всъщност не са верни. Неща като:

Римляните са били луди по оргиите

Когато чуете „римлянин“, разбираемо първата ви асоциация е „оргия“. Но това е нормално, защото всички знаем, че римляните са правили секс по всяко време, на всяко място и с всички, нали?

Истината обаче е, че историите за римските секс феставали са се родили от слухове и то след факта. В действителност, древните римляни са правели всичко възможно, за да нямат оргии. Двойките са правели секс през нощта, в пълна тъмнина, и предимно облечени. Вярно, богатите са правели секс пред слугите си, но за тях те са били повече като мебели, които са им носели разни неща.

Древен Рим е бил снежнобял

Ако трябва да си представите Колизеума, пълен с древни римляни, вероятно ще си представите море от каски с червени гребени. А под тях? Безброй бели, европоидни мъже в тоги. Не, че сте расисти, просто всеки филм в историята е направил същото предположение за Древен Рим, смятайки, че щом Рим е в Европа, значи там е имало бели хора. Каква би била разликата преди 2000 години?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кубер и основите на Куберова България

Търговски обучения - myjobistosell.com

Търсят произхода на човечеството в България

Голяма част от Римската империя всъщност е била в това, което наричаме Африка или Близкия Изток. Това трябва да е напълно достатъчно, за да ни стане ясно, че римляните са били малко по-мургави, отколкото сме си представяли. Римската империя е била доста цветно място, имайки предвид смесицата от северноафриканци, семити, западноазиатци, латинци и гърци.

Християните са давани на лъвовете и са убивани мъченически в Колизеума

Когато древните римляни се нуждаели от повече забавление в Колизеума, те просто намирали поредната група християни и ги хвърляли на арената. Всички били много щастливи, купували си пуканки и водели децата да гледат шоуто. Поне на това ни учат филмите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Волжка България – възход и падение

Прабългарите преди основаването на собствена държава

Истината е, че няма никакви автентични доказателства за християнски мъченици в Колизеума до повече от век след като християнството става официална религия в Римската империя. Всъщност няма никакви доказателства изобщо за римляни, екзекутирали християни в Колизеума. Откъде знаем, че големите котки не са си точили зъбите с вярващи християни? От там, че когато император Нерон преследвал ранните християни като подпалвачи, Колизеумът още не бил построен. След построяването му пък вече всички били християни.

Древните олимпийски игри били изпитание на физическите способности, а не задкулисни игри и слава

Днешната Олимпиада е корумпирана, пълна с измами и скандали, но поне може да се похвали, че някога е имала благородните идеали на древните гърци – аматьори, честна игра и мир. Съвсем не.

Буквално всички лоши неща от модерните игри – измами, корупция, комерсиализъм – са присъствали почти от самото начало на древната Олимпиада. Древните гърци не можели дори да се преструват на спортсмени, защото идеята за „феър плей“ не съществувала.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Велика България – история и поява

Първите олимпийци били също толкова мотивирани от материалните печалби и славата, колкото и днешните. Дори думата „атлет“ означава „човек, който се състезава за награда“.

Древна Гърция била разума и логиката на цивилизацията

Преди Римската Империя да завладее света, разума, логиката и културата властвали в Древна Гърция, където в най-обикновен ден е можело да се натъкнете на Аристотел и Платон да чакат на опашка в магазина. Ерата била златна за цялото човечество. Отново грешна информация.

В действителност Древна Гърция напомняла повече на модерна военна зона на сектанти, където различните групи воювали постоянно. Не казваме, че не е имало ярки умове или, че не дължим на тях много – просто напомняме, че древните гърци са прогонвали, линчували и екзекутирали голяма част от най-ярките сред тях. Някога да сте чували за Сократ? Екзекутирали са го.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Произходът на името „България“

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Древна Гърция се състояла от над 1000 автономни градове и всичките им жители се държали като патриотични членове на банди. Всяка банда си имала своя армия, правителство, обичаи и религии. И всички са имали роби – достатъчно роби, за да накарат американския Юг да изглежда модерен в сравнение.

Демократична Атина пък имала повече роби от всеки друг. И докато сме на темата, демокрацията в Атина издържала по-малко от два века. Почти всеки древен лидер нямал търпение да се завърне към тиранията или буквално всяка друга форма на управление, освен демокрацията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Велика България – история и поява

Първото българско царство – история, възход и падение 

Второто българско царство – история, възход и падение

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Произход на българите – теории и хипотези

Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

Династията на Асеневци – история, величие и падение

История на хуните и Хунската империя

Византийската империя – възход и падение

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар