Home Невероятно 6 загадъчни исторически обекта, които остават загадка

6 загадъчни исторически обекта, които остават загадка

от izumitelno
0 коментар 3,2K преглеждания

Тези предмети са невероятни за времето си.

Гигантските каменни топки в Коста Рика
 

 

Тези мистериозни каменни образувания са интригуващи не само заради перфектната си сферична форма, но също така и с неизвестния си произход и предназначение.

Никой не знае кой е направил сферите и защо. Възможно е те да са символизирали небесните тела, наблюдавани от древна култура или да са служели за териториални маркери.

За първи път са открити през 1930г. от работници разчистващи джунглата за бананова плантация. Според местните легенди в центъра на всяко топче имало скрито злато, но след като някои от тях били взривени с динамит или разсечени, но вътре не било открито нищо.
Предположенията на учените за създаването на тези сфери за мъгляви.
Възможно е те да са символизирали небесните тела, наблюдавани от древна култура или да са служели за териториални маркери.
 
Багдадската батерия
 

Загадъчното нещо е открито по земите, където е била Месопотамия. Наричат го „Багдадската батерия“. Това е 13-сантиметров съд, през гърлото на който е прекарана желязна пръчка със следи от корозия. Във вътрешността на съда има меден цилиндър, а в цилиндъра – желязна сърцевина. Устройството би могло да създаде евентуално ток с напрежение 1 волт, смятат учени. Сред хипотезите е, че батерията може би се е използвала в процеса на галванизация на златото. 
Експертите все още нямат представа защо подобно технологично развитие по-късно е забравено и защо нищо подобно не е открито в съседните области. 
 
Ръкописът на Войнич
 

Ръкописът Войнич е може би най-загадъчната книга в света. Авторът е неизвестен, написана е на неразгадаем език, а страниците ѝ са изпълнени с необясними символи и странни илюстрации.
Това, което прави ръкописа толкова необичаен, е че е написан с помощта на напълно непозната азбука, която няма нищо общо с никоя известна писмена система. Този непроницаем код обърква криптографите през целия 20 век и още не е разчетен.
 

Златните фигурки на инките
 

Тези златни фигури на мистериозни животни, открити в Южна Америка незабавно напомнят за летателни машини, което е трудно за вярване. Какво точно ги е вдъхновило остава неизвестно. През 1996 г. двама самолетни конструктори от Германия – Петър Белтинг и Алгунд Еебоом сякаш потвърждават хипотезата за летателни машини. Те конструират точни копия на фигурите, увеличават размера им с фактор 16 и ги екипират с двигатели и системи за радиоуправление.  Двата модела не само се издигат във въздуха, но и изпълняват маневри дори когато двигателите им са изключени.
 

Генетическият диск
 

На него са изобразени неща, фигури и процеси, които съвременният човек може да наблюдава само с микроскоп. Показаното най-много прилича на процеса на зачатие и развитие на зародиша. Възрастните хора на диска са с доста странна форма на главата… Дискът е от лидит – изключително здрав камък. Не е ясно как е обработван, нито кой го е правил.
 
Механизмът от Антикитира
 

 Това механично устройство, датиращо от около 100 г. пр. Хр., е открито в потопен кораб в близост до гръцките острови през 1901 г.
 Според учените Механизмът от Антикитера е съставен от поне 30 бронзови зъбни колела, поставени в дървена кутия, на предната и задната страна на която има бронзови циферблати. Те били използвани за изчисляване на движението на звездите и планетите.

Все още обаче съществува противоречие по въпроса дали древните цивилизации са били способни да произведат подобни сложни устройства преди да се появи механизмът от Антикитера. Някои смятат, че неговата направа – колекция от бронзови зъбни колела – е повлияла върху подобни устройства в следващото хилядолетие.
adme.ru

loading...
Търговски обучения - myjobistosell.com

Може да харесате още

Оставете коментар