Home Невероятно 6 загадъчни исторически обекта, които остават загадка

6 загадъчни исторически обекта, които остават загадка

от izumitelno
0 коментар 267 преглеждания

Тези предмети са невероятни за времето си.

Гигантските каменни топки в Коста Рика
 

 

Тези мистериозни каменни образувания са интригуващи не само заради перфектната си сферична форма, но също така и с неизвестния си произход и предназначение.

Никой не знае кой е направил сферите и защо. Възможно е те да са символизирали небесните тела, наблюдавани от древна култура или да са служели за териториални маркери.

Търговски обучения - myjobistosell.com
За първи път са открити през 1930г. от работници разчистващи джунглата за бананова плантация. Според местните легенди в центъра на всяко топче имало скрито злато, но след като някои от тях били взривени с динамит или разсечени, но вътре не било открито нищо.
Предположенията на учените за създаването на тези сфери за мъгляви.
Възможно е те да са символизирали небесните тела, наблюдавани от древна култура или да са служели за териториални маркери.
 
Багдадската батерия
 

Загадъчното нещо е открито по земите, където е била Месопотамия. Наричат го „Багдадската батерия“. Това е 13-сантиметров съд, през гърлото на който е прекарана желязна пръчка със следи от корозия. Във вътрешността на съда има меден цилиндър, а в цилиндъра – желязна сърцевина. Устройството би могло да създаде евентуално ток с напрежение 1 волт, смятат учени. Сред хипотезите е, че батерията може би се е използвала в процеса на галванизация на златото. 
Експертите все още нямат представа защо подобно технологично развитие по-късно е забравено и защо нищо подобно не е открито в съседните области. 
 
Ръкописът на Войнич
 

Ръкописът Войнич е може би най-загадъчната книга в света. Авторът е неизвестен, написана е на неразгадаем език, а страниците ѝ са изпълнени с необясними символи и странни илюстрации.
Това, което прави ръкописа толкова необичаен, е че е написан с помощта на напълно непозната азбука, която няма нищо общо с никоя известна писмена система. Този непроницаем код обърква криптографите през целия 20 век и още не е разчетен.
 

Златните фигурки на инките
 

Тези златни фигури на мистериозни животни, открити в Южна Америка незабавно напомнят за летателни машини, което е трудно за вярване. Какво точно ги е вдъхновило остава неизвестно. През 1996 г. двама самолетни конструктори от Германия – Петър Белтинг и Алгунд Еебоом сякаш потвърждават хипотезата за летателни машини. Те конструират точни копия на фигурите, увеличават размера им с фактор 16 и ги екипират с двигатели и системи за радиоуправление.  Двата модела не само се издигат във въздуха, но и изпълняват маневри дори когато двигателите им са изключени.
 

Генетическият диск
 

На него са изобразени неща, фигури и процеси, които съвременният човек може да наблюдава само с микроскоп. Показаното най-много прилича на процеса на зачатие и развитие на зародиша. Възрастните хора на диска са с доста странна форма на главата… Дискът е от лидит – изключително здрав камък. Не е ясно как е обработван, нито кой го е правил.
 
Механизмът от Антикитира
 

 Това механично устройство, датиращо от около 100 г. пр. Хр., е открито в потопен кораб в близост до гръцките острови през 1901 г.
 Според учените Механизмът от Антикитера е съставен от поне 30 бронзови зъбни колела, поставени в дървена кутия, на предната и задната страна на която има бронзови циферблати. Те били използвани за изчисляване на движението на звездите и планетите.

Все още обаче съществува противоречие по въпроса дали древните цивилизации са били способни да произведат подобни сложни устройства преди да се появи механизмът от Антикитера. Някои смятат, че неговата направа – колекция от бронзови зъбни колела – е повлияла върху подобни устройства в следващото хилядолетие.
adme.ru
loading...

Може да харесате още

Оставете коментар