Home Любопитно 7-те най-мистериозни катакомби в света

7-те най-мистериозни катакомби в света

от izumitelno
0 коментар 690 преглеждания

Влезте, ако се осмелите да видите тъмния и интересен свят на призрачните катакомби и крипти за един изключителен поглед към изкуството и погребалните практики на нашето минало.

Под краката ни се крият места, където смъртта се сблъсква с изкуство на упадък. По целия свят и през цялата история хората създават подземни дворци за мъртвите и докато причините за тяхното съществуване са различни, едно е сигурно, че всички те излъчват странна и тайнствена красота, която ги прави интересни за изследване.

Ако идеята за слизане в тъмнината е интересна и за вас, тук са някой от най-ужасните крипти и катакомби на света, които са толкова завладяващи, колкото и филмите с призраци.

1. Парижките катакомби

7-те най-мистериозни катакомби в света

Парижките катакомби са построени от римляните, а в края на 18-ти век парижани отново започват да ги използват, заради пренаселеността на гробищата. С нарастваща загриженост за общественото здраве телата нa шест до седем милиона души са преместени на новото си място за „вечна“ почивка. Днес посетителите могат да изследват част от катакомбите, които включват кости, подредени в изкусни конфигурации. Въпреки че повечето от тунелите остават извън разрешените границите, много хора пренебрегват правилата и продължават напред. Полицията дори намира подземно кино, разположено в един от тунелите през 2004 година.

2. Катакомбите на капуцините в Палермо

7-те най-мистериозни катакомби в света

Капуцинската църква в Палермо, Сицилия, преживява проблема с пренаселеността на техните гробища през 16-ти век. Монасите от църквата решили, че за да се преборят с пренаселеността, биха могли да балсамират телата и да ги показват в катакомбите, което и направили… Първоначално, само избрани са оставени да седят в тази област, но местните влиятелни и богати граждани искат да бъдат поставени също в тези катакомби, за да могат близките им да ги виждат дори след смъртта им. Около 12 000 души са балсамирани и поставени на показ в катакомбите, като нови тела продължават да се балсамират до 20-те години на миналия век.

3. Костницата в Бърно

7-те най-мистериозни катакомби в света

Бърно, Чехия, е дом на втората по големина костница в цяла Европа (най-голямата е споменатите вече Парижки катакомби). Тя е открита случайно през 2001 г. по време на копаене на строителен проект. Около 50 000 останки са намерени в подземната катакомба. През 2012 г. обектът бе отворен за обществеността и стана туристическа атракция.

4. Катедралата Св. Стефан

7-те най-мистериозни катакомби в света

Катедралата Свети Стефан във Виена е известна сграда на римокатолическата църква. Много хора я посещават всяка година, въпреки че повечето не се впускат в катакомбите под нея. Останките на 11 000 души се помещават там, повечето от които идват от епохата на бубонната чума през 1730-те години. По това време гробищата в целия град са били изпразнени, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта. Повечето от костите са организирани, въпреки че има някои участъци с купчини кости и други, съдържащи органите на важни аристократи.

5. Костницата в Седлец

7-те най-мистериозни катакомби в света

Чешката република е дом на още едно огромно място за погребение в костницата Седлец. Самата сграда е скромен параклис, въпреки че в него са погребани около 40 000 до 70 000 тела. Организацията на телата е впечатляваща, с аранжировки, включително полилей от кости. Те са създадени през 19-ти век от нает дърворезбар, който да подреди костите по интересен начин.

6. Костната къща в Халщат

7-те най-мистериозни катакомби в света

Костната къща в Халщат, Австрия, определено отговаря на името си, тъй като в нея са поместени 1200 черепа. Гробницата е развита през 12-ти век поради общата причина за пренаселване на гробищата. Тъй като религията забранява кремацията, телата са погребани в продължение на 15 години, след което са изкопани и поставени в катакомбата. Черепите са боядисани с интересни и красиви произведения на изкуството, които могат да се сравнят с днешната съвременна практика за поставяне на цветя на гроба.

7. Катакомбите в Рабат

7-те най-мистериозни катакомби в света

Под бившия римски град Мелит в Рабат, Малта има дълги и огромни катакомби, датиращи от 4-ти век след Христа. Странно за тези гробници е, че езичниците, евреите и християните споделят погребалното място без видими разделения между групите. По стените и по някои церемониални маси има тайнствени надписи, които археолозите все още се оптиват да декодират.

Автор: Пламен Господинов

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар