Home Любопитно Историята на древния подземен град Нушабад

Историята на древния подземен град Нушабад

от izumitelno
0 коментар 5,6K преглеждания

Учените смятат древния подземен град Нушабад в Иран за един от най-големите шедьоври на древното инженерство. Преди хиляди години, древните хора са изкопали 18 метра дълбоко в земята и са създали сложен град под повърхността с обширни коридори, камери и тунели, където хората могат да живеят дълго време. Те отвеждат изследователите на пътешествие назад във времето до сасанидския период.

 

Историята на древния подземен град Нушабад

Защо е бил построен подземния град преди хиляди години?

Изследователите са предложили няколко теории, вариращи от екстремни горещи вълни, до войни и дори изключително високи нива на радиация и радиоактивно излъчване в древни времена.

Нушабад, което се превежда като града на вкусната студена вода, е построен, след като сасанидският крал, минавайки през тази местност, спрял да пие вода от кладенец. След като пийнал, той открил, че водата от кладенеца е много чиста и студена, и заповядал да построят град около кладенеца, който той нарекъл Анушабад, който по-късно се превърнал в Нушабад.

Градът се намира в регион в средата на иранската пустиня, където суровото време не е необичайно. Колебанията в температурата са много големи. През деня хората са принудени да издържат на парещи температури, а през нощта идват студове.

 

Защо е построен Нушабад?

Наистина ли древните му обитатели са преминали през всички тези трудности, за да избягат от суровото време? Защо не се преместили на друго място, ако времето им се е сторило твърде екстремно? Не е съвсем логично една древна цивилизация да премине през толкова трудности и да създаде сложен подземен град само за да избяга от ефектите на температурните промени.

Други теории предполагат, че древните жители на града са създали този подземен град, тъй като в далечното минало този регион е бил изключително опасен, така че жителите му решават да се заровят в земята и да създадат огромни тунели и стаи, в които могат да се скрият в трудни времена. Следователно, криейки се под земята, жителите можели буквално да се движат из града, без да бъдат забелязани от повърхността.

Градът е изключително добре построен и неговите строители са планирали всичко перфектно. Подземният град дори има редица вентилационни шахти, които осигуряват на жителите му чист въздух, ако решат да останат дълго време под земята. Сладководните извори са им осигурявали прясна вода и според изследователите има доказателства, че под повърхността е имало стаи, в които жителите на подземния град съхранявали храна.

 

Археолозите, изследващи древния град, са открили поредица от сложни тунели и коридори, както и големи кухини, изкопани в стените, които са служели като пейки и легла за неговите жители. Това означава, че подземният град Нушабад е бил необичайно добре планиран и е осигурявал на жителите си защита от външния свят през трудни времена.

Дълбочината на подземния град варира от четири до осемнадесет метра.

 

Историята на древния подземен град Нушабад

Досега археолозите не могат да стигнат до консенсус защо и кой е построил този древен град. Една от най-приетите теории предполага, че неговите строители са създали подземен град, за да избягат от война. Сасанидите са последният класически период в региона и това е много влиятелно управление, което съперничи на римляните. Империята преминава през много войни. Последният шаханшах, цар на царете, на име Язгерд (632-651), загубил от ислямското нашествие след масивен конфликт, продължил 14 години.

Не е изненадващо, че по време на войната много хора потърсили защита под земята, а подземният град Нушабад предлага несравнима защита. Повечето от входовете на подземния град са изключително малки, което означава, че би било много трудно за нахлуващите армии да се промъкнат изненадващо в града.

Въпреки това освен теорията за войната и екстремните температури като причина за изграждането на древния град една по-противоречива теория предполага, че в древни времена хората са търсили убежище след „ядрените“ експлозии, които разтърсват региона. Поради факта, че това не е единственият съществуващ подземен град, много автори и последователи на теорията за древните астронавти предполагат, че древните хора са построили много подземни градове, за да избягат от „ядрена война“, която създанията, погрешно тълкувани като богове, отприщили върху човешкия род.

Древният град Мохенджо-Даро е разрушен, а сред руините му са открити високи нива на радиация. Сградите се стопили заради жегата над 1500 градуса по Целзий. Ето защо много автори твърдят, че древните подземни градове, които виждаме по целия свят, са резултат от факта, че древните цивилизации са били спасени от изключително брутални събития, случили се на нашата планета преди хиляди години.

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар