Home Любопитно Историята на потъналия град, приютявал любовниците Хубавата Елена и Парис

Историята на потъналия град, приютявал любовниците Хубавата Елена и Парис

от izumitelno
0 коментар 334 преглеждания

Проспериращият древен град Хераклейон потънал преди 1500 години вероятно поради значителни земетресения и наводнения. Той носел името на Херакъл (Херкулес), като се е смятало, че той е посещавал града в античността. Според митологични разкази Парис и Елена от Троя са приклещени в Хераклейон от ревнивия Менелай преди началото на Троянската война.

Историята на потъналия град, приютявал любовниците Хубавата Елена и Парис

Градът е намерен отново от Френски учени, водени от морския археолог Франк Годио през 2000 година.Тази година Годио споделя в интервю, че работата по разкопките все още продължава и , че разглеждането на йероглифите и всичко останало вероятно ще отнеме 200 години.

3

Учените попаднали на находката съвсем случайно, когато Годио бил в търсене на военни кораби на Наполеон от битката в Нил през 1798 г., когато е бил победен от Нелсон в същите тези води.

4

Откритията на учените включват колосални статуи на египетската богиня Изида, бог Хапи (статуята е висока близо 6 метра) и неидентифициран египетски фараон. Всички находки са запазени в отлично състояние. Наред с тези статуи, има стотици по-малки статуи на египетски богове. Сред тях са и цифрите, които охраняват храма, където Клеопатра е била провъзгласена за кралица на Нил.

5

Намерени са и десетки саркофази с тела на мумифицирани животни, които били принасяни в жертва на Амон Гереб, върховен бог на египтяните. Много амулети, златни монети и други религиозни сувенири, показващи богове като Изида, Озирис и Хорус, също са били открити.

 

Историята на потъналия град, приютявал любовниците Хубавата Елена и Парис

Доказателствата сочат, че Хераклейон остава под водите някъде около 6-7 век след новата ера. Откритието ще добави дълбочина и повече детайли към познанията за древния свят, тъй като сред останките има перфектно запазени инкрустирани колони, съдържащи йероглифи.

7

 

инфо: travel.actualno.com

Може да харесате още

Оставете коментар