Home Любопитно Ежедневните навици, които ни пазят от болки в гърба

Ежедневните навици, които ни пазят от болки в гърба

от izumitelno
0 коментар 70 преглеждания

Лекарят-неврохирург Вадим Иляшенко съветва да усвоим практикуването на ежедневни навици, които служат като профилактика срещу болката в гърба.

Кои са тези навици?

Ежедневните навици, които ни пазят от болки в гърба

1. Променяйте посоката на движенията си
Една от причините за появата на болка в гърба е преобладаването на навеждането напред – независимо дали стоим или седим. Това е доста разпространен навик в ежедневния живот.

Обикновено се събуждаме, сядаме да закусваме, чистим зъбите си или завързваме връзките на обувките си, накланяйки се напред. След това отиваме на работа. Там седим в позиция с тяло, приведено напред.

Малцина правят обратното – да извият гръбнака си назад.

2. Променяйте положението на тялото колкото може по-често
За вредата от продължителното пребиваване в едно положение е говорено много. Идеално положение в седяща позиция няма. Най-добрият вариант е постоянно да мените позицията.

3. Използвайте възглавница или валяче за кръста при дълго седене
Този съвет е в пълна сила при дълги пътувания. Можете да махате и да слагате възглавницата през час-два. По този начин променяте положението на гърба.

4. Намерете своето „спасително движение“
Болката в гърба рано или късно възниква при всеки човек. В повечето случаи тя има сходен характер. Едни упражнения или положения, които са ви помогнали да преодолеете болезненото усещане, може да са ви от полза и следващия път.

5. Спрете цигарите
Съществуват много научни доказателства, че тютюнопушенето значително увеличава риска от поява на болка в гърба.

6. Хранете се правилно
Не съществуват специални диети за здрав гръбнак. Просто следвайте препоръките за здравословно хранене. Ако страдате от излишни килограми, постарайте се да нормализирате теглото си.

7. Спете достатъчно
При хронично недоспиване се променят биохимичните процеси в мозъка и това води до понижаване на праговете за болка и повишаване на риска от поява на мускулно-скелетни болки, включително болка в гърба.

Източник: Профит.бг

Може да харесате още

Оставете коментар