Home Любопитно Ахат – значение, свойства и ползи

Ахат – значение, свойства и ползи

от izumitelno
0 коментар 235 преглеждания

От най-древни времена хората са оценили стойността на скъпоценните и полускъпоценните камъни и са ги превръщали в амулети, накити, разменна монета, дар с висока стойност.

Сред тях особено високо ценен е ахатът. Това не е случайно. Няма друг скъпоценен камък, оцветен толкова красиво и нашарен от природата така креативно. Концентричните пластове в широкото разнообразие на цветове и текстури приковава погледа и удивлява не само ценителите на прекрасния кристал.

Ахат - значение, свойства и ползи
pixabay.com

В древни времена вярвали в магическите му способности да утоли жаждата и да пази от треска. Магьосниците в Персия използвали ахат, за да предотвратят опустошителни бури, според легендите.

Понтийският цар Митридат създал сбирка от 3 хиляди ахатови купи. Това говори за изключителната ценност на тези съдове, които били колекционирани по-късно във Византия и от европейските аристократи през Ренесанса. Днес френският Лувър се гордее със своята колекция от такива изящни съдове.

Какво представлява ахатът, как и къде се образува са въпроси, които извикват любопитство сред ценителите на красиви минерални образувания.

Ахат - значение, свойства и ползи
pixabay.com

Същност и структура на ахата

Ахатът е полускъпоценен камък, който е пъстроцветна форма на халцедона. С термина халцедон се означава силициевият диоксид, намиращ се под формата на микроскопични влакнести кристали от кварц. Слой по слой тези малки кристалчета се свързват и образуват концентричните ивици или други шарки, които виждаме в ахата.

Физическите му качества са като на кварца. Многоцветните шарки, с които се отличава, се виждат най-добре когато е срязан на пластове или полиран. Формата им е различна, срещат се като жила, натеци, геоди и други.

Ивиците им могат да бъдат разположени концентрично, успоредно или комбинация от двата типа. Може да се оформят различни красиви картини, прилични на пейзажи или на фини водни водорасли. Оцветяването се дължи на различни окоси в тях.

Какви цветове и как ще се подредят те в камъка зависи от условия като налягане, температура и минерални съединения в първоначалния флуид.

Ахат - значение, свойства и ползи
pixabay.com

Ахатът е уникално образувание на природата. Няма повторение в цветовете и вътрешното оформление.

Най-важната научна характеристика на ахата е твърдостта му – 6. 5 – 7 по скалата на Мос, както и триъгълната му кристална структура.

Ахатът се среща във възлести места в скали като вулканична лава. При разтваряне те разкриват неподражаемо разнообразие от цветове и орнаменти, както и характерни само за ахата ивици, които го отличават от други форми на халцедона.

Ахат - значение, свойства и ползи
pixabay.com

Образуване на ахата

Ахатът се отлага като вторично образувание в празните кухини в скалите, наричани везикули. Ахат по принцип може да се формира в какъв да е тип скала, но в действителност се среща основно в древна вулканична лава. В самата лава е имало джобове от капаниран газ. С течение на времето този газ изтичал през пукнатините, които се образували следствие на изстиването на лавата. Кухите места останали празни.

Пукнатина може да се образува и при неравномерно охлаждане на лавата. Тези кухини се запълнили с флуиди, които носели силициеви молекули като суспензия, както и други минерални примеси. При пренасищане на концентрацията на силиций започвало формиране на консистенция, подобна на желатин, която се отлагала по стените на кухините и впоследствие кристализирала там.

Процесът се повтарял много пъти до изпълване на везикулата до край или пък докато се изчерпят богатите на силиций флуиди. При добър баланс между силиция и минералните примеси, цялата кухина бива запълнена с редуващи се ивици.

При недостиг на примеси или промяна в налягането и температурата тогава процесът завършвал с образуване на еднокристален кварц или друга форма на силиция.

Свойства и значение на ахата

Ахат - значение, свойства и ползи
pixabay.com

Освен естетическите си качества, ахатът притежава и други полезни свойства, които хората откриват и използват от древни времена.

Към мистичните му свойства може да се причисли способността да подобри възприемането и да стимулира аналитичното мислене. Този камък осигурява баланса между физически, емоционални, интелектуални и духовни състояния. Смята се, че може да спре военни конфликти, насърчавайки добрата воля.

Мощните му качества на емоционален лечител са били неоспорими в древността. Хората вярвали, че притежаването на този камък ще насърчи достойнства като честност и издръжливост, ще балансира паметта. Това е камък на талантливите хора, защото усилва способностите им. Той е също камък – пазител на бременните жени, пази както майката, така и плода.

Ако се държи в ръка, облекчава главоболието и замайването. Повлиява добре температурни състояния, ако се постави върху черепа. Успокоява главоболието и замайването.

Уморени и възпалени очи се релаксират като върху клепача се поставят парчета обработен ахат.

При смущения в равновесието се препоръчва да се пие вода, в която минералът е престоял 1 нощ. При безсъние също се препоръчва да се постави близо до леглото ахат, както и за привличане на приятни сънища.

Тъй като се приема за камък, гарантиращ душевен мир и спокойствие, ахатът е камък на дома и семейството. Той защитава и от енергиен вампиризъм. За да се усилят неговите лечебни и магически сили се препоръчва той да се вгради в камери. Поверията гласят, че той носи здраве и дълголетие на своя собственик и го пази от уроки.

Като един от най-старите лечебни камъни, ахатът се е използвал за лечение на трудни за повлияване болести, като тези на панкреаса. Той подобрява и кръвообращението, според вида и цветовете има и допълнителни свойства.

Ахат - значение, свойства и ползи
pixabay.com

Видове ахати и техните ползи

Ахат синя дантела

Това е нежен успокояващ, който поражда спокойствие. Подпомага милосърдието, активира гърлената чакра. Физическото му използване е за облекчаване на артритни болки, главоболие, храносмилателни проблеми, влияе на растежа.

Мъхов ахат

Този вид е особено полезен за градинарски талисман. Добър балансьор на емоциите и лечител на сърдечни проблеми. Може да се използва за положителния растеж на растенията, носи богатство и изобилие в живота.

Ахат Ботсвана

Този камък се приема като гарант на промяната. Той помага за позитивното приемане на всякакви промени в живота. Затова се ползва за облекчаване на депресивни състояния, зависимости и потиснати емоционални състояния. Полезен е за нервната система.

Огнен ахат

Това е камък на защитата и силата. Облекчава страховите състояния и подпомага духовния напредък. Лекува кръвоносната, лимфната система и чревния тракт. Има необичаен и многоцветен блясък.

Ахат Орлово око

Този вид ахат подобрява творчеството и засилва интелекта. Носи късмет и тъй като е камък на съхранението, той увеличава дълголетието.

Други факти за ахата

Според специалистите с наименованието халцедон се определя твърдият цветен кварц със светъл цвят. Всички пъстри разновидности имат собствени имена. Най-известни са ахатът с цветни ивици; ониксът с бели и черни пластове; карнеолът с жълто-оранжев или червеникаво-оранжев цвят, заради съдържанието на желязо; хризоколът, обагрен в синьо-зелено.

Интересна разновидност е Алеповият ахат с кръгообразни форми и точки по средата. Дендритовията ахат има шарки, подобни на мъх. Древните египтяни познавали и използвали ахата още преди 3 хиляди години. Днешните находища на ахат са главно в Германия, областта Идар – Оберщайн.

източник: sanovnik.bg / ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Може да харесате още

Оставете коментар