Home Любопитно Българският Рокфелер Пенчо Семов дарява 200 милиона лева: Бащата на Андрей Луканов пренебрегва последната воля

Българският Рокфелер Пенчо Семов дарява 200 милиона лева: Бащата на Андрей Луканов пренебрегва последната воля

от izumitelno
0 коментар 39,3K преглеждания

В първите години на ХХ век Габрово се превръща в български индустриален център. Многократно градът е сравняван с други големи европейски градове, известни по това време със своята индустрия и икономика.

Пенчо Семов е най-крупният индустриалец и фабрикант по това време. Неговият живот може да се опише като „триединство“ между „Любов, труд и постоянство“! Няма спор, че ако неговото завещание беше изпълнено спрямо волята му, той щеше да бъде най-големият благотворител и меценат в България, задминавайки дори прочутите братя Христо и Евлоги Георгиеви.

Пенчо Семов е роден в село Цвятковци близо до Габрово. За година на раждането му се приема 1873-а. Началното си образование завършва в родното си село, а след година прекъсва своето учение и започва да обикаля с баща си страната и да се занимава с търговия на кожи и вълнени платове. За първи път стъпва в Габрово през 1882 година и въпреки че не завършва своето образование, докрай изпитва увлечение към чуждите езици и говори турски, руски и френски.

В края на ХIХ век се венчава за Аница Талева, но само след няколко години претърпява и най-голямото лично нещастие. За кратко време от туберкулоза умират съпругата му и двете им деца. След тази трагедия се отдава на работа и заедно със своя баща и брат основава фабрика, която години наред ще бъде един от основните двигатели на промишлената му дейност.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Произходът на името „България“

Това е фабриката за вълна и прежди „Иван Семов и синове“. Много бързо започва да трупа големи печалби, които инвестира в нови начинания. Отраслите, в който навлиза, са различни, но успехът в тях говори за много добър търговски нюх и усет да инвестираш в правилния момент в нови начинания.

Пенчо Семов си отива от този свят в средата на юли 1945-а. Тогава е на 71 години. Името на този български индустриалец сега не говори нищо на повечето българи.
Известен е действително с благотворителната си дейност и подпомагането на много обществени начинания. Но в миналото хората го наричат Българския Рокфелер и „най-социалния индустриалец на Балканите“, пише изследователят на биографията му Валери Димитров.

Семов безспорно е много богат българин с главни букви.

Той е главен акционер в 28 акционерни дружества в България, сред които три банки и две застрахователни компании. Но се различава от сегашнитте богаташи поне по две неща.

Първо, той не е получил на безценица част от общественото богатството на страната. И второ – предприемачът дава на обществото. Употребява своето лично богатство, като дарява… Според изследователите на живота на Семов личните му дарения възлизат на около 50 милиона лева, а направените чрез фондацията му са за над 200 милиона лева.

През 1919 г. дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България договарянето на Ньойския договор.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Първото българско царство – история, възход и падение

Второто българско царство – история, възход и падение

В средата на 30-те години на миналия век фондацията на индустриалеца, наречена на негово име, дарява 300 хиляди долара за сградите на Аграрния факултет на Софийския университет (чийто наследник се явява Аграрният университет в Пловдив) и за Института по заразни и паразитни болести в България.

С лични средства Семов основава и фонд за борба с туберкулозата. Днес на негово име е наименувана специализираната болница за белодробни заболявания в Габрово.

През 1936 г. Семов дарява на Съюза на журналистите в България своята вила и част от чифлика си във Варна. Тези имоти са оценени на 450 хиляди златни лева.
През същата година той и предприемачът Иван хаджи Беров изграждат в Габрово първите в България тенискортове и зимни пързалки.

В първото си завещание от 1928 година Семов завещава средства за построяването на сграда на Съюза на индустриалците в Габрово.

С негови пари е закупена сградата на женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и е построено Стопанското училище в Габрово. В София Семов строи и дълго време материално поддържа първия в България приют за бездомни. Поддържа безплатни трапезарии за ученици в Габрово, Варна и Казанлък.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Велика България – история и поява

Индустриалецът спонсорира обучението на много ученици и деца на работниците в неговите фабрики, като сумата възлиза на над 3 милиона лева. Дарява средства за католическия колеж „Свети Августин“ в Пловдив, Априловската гимназия в Габрово, за училища във Варна и други градове.

През 1938 г. околийският управител на Габрово предлага на Борис Трети да връчи високо държавно отличие на Семов.

Няма и година след преврата на 9 септември 1944 година и Семов издъхва тихо. Въпреки големите дарения, оставя голямо богатство – основни капитали на стойност 1 082 582 000 лева – около 9 милиона тогавашни долара.

И какво става?

През 1947 г. „народната“ власт конфискува предприятията, имотите и средствата, събирани през целия му живот.

Посмъртната му воля също не е изпълнена. Фондацията, която е учредена в тази връзка, не успява да изпълни волята на дарителя.

В документ на Министерския съвет от 1950 година, подписан от Карло Луканов (бащата на застреляния Андрей Луканов), е вписана сумата от даренията на фондацията на обща стойност 204 162 524 лева в пари, акции и ценни книжа.

Тази власт прави възможното досега малцина да знаят за „лошия” капиталист…

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Образът на Аспарух – между митовете и историческите факти

Аварски хаганат – възход и падение

Волжка България или Страната на градовете

Византийската империя – възход и падение

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Историята на Османската империя

Историята на Римската Империя

Прабългарите преди основаването на собствена държава

История на Руската империя

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България 

Източник: Ретро

Може да харесате още

Оставете коментар