Home Загадки Доказателство, че континентът Лемурия наистина е съществувал

Доказателство, че континентът Лемурия наистина е съществувал

от izumitelno
0 коментар 10,6K преглеждания

Най-различни легенди и други необичайни релефи напомнят за потъналия континент Лемурия, който се е простирал чак от Индия до Австралия.

Също като Атлантида, тази земна маса изчезва при мистериозни обстоятелства преди десетки хиляди години.

Доказателство, че континентът Лемурия наистина е съществувал

Към края на 19 век английският геолог Филип Склейтър създава идеята за потънал континент на име Лемурия.

Макар и подобно вярване да не е било новост, изследователят предоставя доказателства, които дори щели да бъдат одобрени от научната общност по онова време.

В статия, озаглавена „Бозайниците на Мадагаскар”, Склейтър отбелязва, че Мадагаскар и Индия изобилстват с фосили на лемури, докато в континенатлна Африка и Средния изток няма някакви.

Въз основа на това наблюдение той предполага, че Индия и Мадагаскар в определен момент от времето са образували по-обширен континент, който той нарича „Лемурия”.

Науката по-късно приема идеята за континенталния дрифт, така че един потънал континент би бил по-малко вероятен спред новите стандарти.

Дори и така, концепцията за потънал древен континент остава жива, тъй като има множество енигми в областта, които сочат в такава посока.

Първата аномална зона, която намеква за митичния континент Лемурия, е „Адамовият мост”, известен още като „Мостът на Рама”, на името на легендарния си строител.

Това, което е останало от него, е мистериозна ивица от пясък, комбиниран с чакъл, простираща се на повече от 40 километра от континентална Индия до Шри Ланка.

Първоначално се е смятал за естествено образувание, но сателитни изображения, пуснати от НАСА, разкриват, че той всъщност би могъл да е мост, пропаднал под повърхността на океана.

Доказателство, че континентът Лемурия наистина е съществувал

Легендата разказва, че Рама построил колосален мост, по който да преведе армията си до Ванара, или хората-маймуни, през водната маса, разделяща царството му от остров Ланка, където съпругата му Сита била в плен.

Може да е само приказка, но е по-вероятно да има някаква истина в нея, като се има предвид, че мистериозните останки наподобяват потънал мост.

Тамилите са етническа група, която силно вярва в съществуването на Лемурия, макар и да имат собствен термин за нея, а именно Кумари Кандам. Популацията на Тамилите понастоящем наброява над 76 милиона души.

Те се простират през цяла Шри Ланка, Индия, Мавриций, Сингапур и Малайзия, а езикът им се счита за един от най-старите писмени диалекти в света.

Според тяхната теория на сътворението те са потомци на старите Пандиянски царе, които царували над част от земята, която била погълната от океана в древни времена.

Тамилите твърдят, че царството на прадедите им се простирало по целия Индийски континент и че цивилизацията им е най-старата в света.

Когато Кумари Кандам бил наводнен, жителите му се пръснали във всички посоки и допринесли за основаването на много цивилизации, които последвали.

Поради това се вярва, че този отдавна забравен и потънал континент е бил люлката на цивилизацията.

Доказателство, че континентът Лемурия наистина е съществувал

Според геолозите Лемурийският континент е бил разделен някъде към края на Мезозойската ера поради покачване на водите.

Индийският национален институт по океанология разкрива в изследване, че преди приблизително 14 500 години морското равнище е било 100 метра по-ниско и постепенно се е покачвало поради глобалното затопляне, докато периодични потопи не покрили значителна част от земната маса.

Това от своя страна довело до изчезването на много крайбрежни цивилизации, в нашия случай Лемурия, или Кумари Кандам.

„Екваториалните региони винаги са били податливи на природни катастрофи, като заметресения и изригвания на вулкани”, обяснява професор Карстен Сторедвед от Бергенския университет в Норвегия.

Тези тектонични процеси изиграли важна роля в изчезването на древния континент, познат на западните учени като Лемурия. Шри Ланка, заедно с Индия, Индонезия и Малайзия били част от този континент. Много острови в Тихия и Индийския океан са останки от този континент, който в древни времена покривал цялата площ на деншния океан.

„…описанията на катаклизъм в ранната литература, когато земята внезапно се е озовала под вода, са логични. Но те трябва да се докажат с научни факти. Това може да бъде направено с помощта на анализ на морското дъно, който е възможно да бъде извършен. Съвременните теории намират подкрепящи доказателства, както в древната литература, така и в историята на езика…”

С толкова много технологии под ръка би изглеждало разумна задача да се открият руините на този приказен континент, но дъното на океана е негостоприемно място с чести промени в резултат от вулканична активност, земетресения и ерозия.

Може никога да не открием руините на древната Лемурия, но легендите за нея ще продължават да кръстосват планетата в тази нова епоха на информацията.

И кой знае, може би един ден всеки човек ще има възможността да стане любител археолог и накрая да извади на бял свят преломни аспекти на отдавна забравеното ни потекло.

От книгата на Франк Джоузеф „Изгубената цивилизация на Лемурия: Възходът и падението на най-старата култура на света”.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар