Home Любопитно Цивилизацията Наска и мистерията с линиите – какво знаем за тях?

Цивилизацията Наска и мистерията с линиите – какво знаем за тях?

от izumitelno
0 коментар 3,K преглеждания

В южната част на Перу, на север от град Наска, на едно обширно пустинно плато се виждат оформени чудни фигури. Те изобразяват екзотични животни като игуаната и кондора, но и риби, дървета, човешки и геометрични фигури и други. Сухият климат ги е съхранил векове, а панамериканската железница ги пресича в настоящето.

Геоглифите, издълбани в голата земя на отточния басейн на Рио Гранде де Наска, са прочутите линии Наска – една от най-големите археологически мистерии.

Цивилизацията Наска и мистерията с линиите - какво знаем за тях?
Снимка на Monika Neumann от Pixabay 

Чудноватите изображения са създадени като от повърхността са премахвани големи камъни и под тях остава по-светла песъчлива почва. Популярността на тези линии, наречени още геоглифи, започва с началото на гражданските полети, които дават възможност да се наблюдават странните линии, които са видими само от високо.

Теориите за тяхното предназначение включват площадка за кацане на извънземни, гигантски астрономически календар, церемониални пътеки към места за свещени ритуали и знаци за подземни водни източници.

7 световни мистерии, за които учените си блъскат главите от години

Фантастичната гледка с изображения на колибри, паяци, маймуни, дървета, трапеци и спирали, е създадена чрез местене на скали и най-горния слой на почвата, който е оцветен с червеникав окис, и разкриване на по-светлата почва отдолу.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Какво казват от Пентагона и НАСА за наблюденията и тайните на НЛО

 

НЛО над Древния свят – записки

Благодарение на необичайно сухия и безветрен климат, изображенията са поразително добре запазени, съобщава „Нешънъл джеографик“.

През вековете богатият на варовик долен слой се е втърдил и така е запазил линиите от вятъра и ги е съхранил за следващите поколения. Днес пейзажът представлява най-голямата и разнообразна колекция от геоглифи в света.

Общи изображенията покриват над 480 кв. км и включват десетки очертания на животни и растения, както и стотици линии и форми. Много от рисунките са толкова големи, че могат да се видят изцяло само от въздуха. Това кара мнозина да смятат, че те са създадени, за да бъдат видени от боговете, не от хората.

Цивилизацията Наска и мистерията с линиите - какво знаем за тях?
Снимка на Monika Neumann от Pixabay 

Смята се, че геоглифите са създадени на няколко етапа между 500 г. пр. Хр. и 500 г. сл. Хр. от местните народи, живеещи по южното перуанско крайбрежие. Народът наска, който предшествал инките с векове, обитавал района до около 700-та година сл. Хр.

Изображенията са преоткрити в съвременната епоха след навлизането на авиацията, когато пилотите започнали да прелитат над Перу през 30-те години на 20-и век. Оттогава цял куп изследователи са били обсебени да открият мотива за създаването им, като някои са посветили живота си на това.

Един от първите хора, посветил се на изследването на геоглифите, бил американският професор Пол Косок, който излязъл с теорията, че рисунките представляват „най-големия учебник по астрономия в света“. Това схващане било споделено от германския изследовател Мария Райхе, която посветила кариерата си на проекта и си спечелила името „Дамата на линиите“.

По-късно учени оспорили астрономическото обяснение и предложили цял куп други теории. Джонатан Райнхард, изследовател на „Нешънъл Джеографик“, предположил, че линиите сочат към места за ритуали, докато изследователите Дейвид Джонсън и Дон Прол стигнали до заключението, че рисунките обозначавали подземна водна система.

В епохата Наска правят впечатление полихромните керамични съдове, оцветени в четири основни цвята – бяло, черно, оранжево и червено. Някои от съдовете очевидно са ритуални, тъй като дъното им не е плоско и вероятно са слагани на жертвеник. Смята се, че съдовете са пълнени с масло, ферментирала напитка от царевица или с вода.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ще се върнат ли Анунаките?

 

Мистериозни фигури свидетелстват за 8000-годишна цивилизация

За древните обитатели от културата Наска от основно значение е била водата, нужна за напояване, и затова някои от изследователите смятат, че загадъчните линии от платото представляват напоителни канали. Почитани са били водни животни, тъй като има намерени фигури на водни обитатели сред образците на културата им.

В гробниците на жители на Наска са намерени мумии, на някои от тях главите са ритуално премахнати, а на тяхно място са поставени керамични изображения. Предполага се, че те са осигурявали в представите на древните връзка с отвъдното и очаквано възраждане. Утробната поза, в която са поставяни телата, подсказва, че се е правела връзка между физическата смърт и ново раждане.

Културата Наска отмира и изчезва и предположенията за причините за нейния залез продължават да се коментират. Едно от последните проучвания навежда на извода, че народът е изсякъл дърветата от вида хуаранго, подобен на акацията, за да освободи място за повече обработваема площ. Това е причинило накрая гибелта на цивилизацията им, защото тези дървета помагат да се регулира плодородието на почвата и наличната влага в нея.

 Междувременно продължават да бъдат откривани нови изображения, най-вече в провинция Палпа, където 50 нови рисунки бяха намерени през 2018 година. Много от тях, сред които има танцуваща жена и кит, се предполага, че са създадени от културите паракас и топара, които населявали тези земи преди наска.

 

Цивилизацията Наска и мистерията с линиите - какво знаем за тях?
Снимка на Monika Neumann от Pixabay 

Как да ги посетите:

Има два начина да видите линиите Наска – от въздуха или на платформа за наблюдение, намираща се близо до мястото. Могат да се наемат частни самолети за чартърни полети от летището Наска. Така можете да се насладите изцяло на рисунките, както биха ги видели боговете.

Обиколките със самолет струват около 1000 долара за половин обиколка, но със сигурност предлагат незабравими гледки.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Рокфелер, който искаше да разкрие тайната за НЛО

Съществува ли Немезис – звездата близнак на Слънцето?

Анунаки – кои са тези древни същества и какво казват древните текстове за тях

Лемурия – изчезналият континент на висша извънземна цивилизация – видео

5 мистериозни древни изображения, свързани с извънземни цивилизации

 

източник: pochivkablitz.bg / sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар