Home Любопитно Мистичният разказ за мама Шиптън и нейните предсказания: пещерата на историите и тайните

Мистичният разказ за мама Шиптън и нейните предсказания: пещерата на историите и тайните

от izumitelno
0 коментар 1,8K преглеждания

Според легендата една от най-мистичните жени на Англия – мама Шиптън – се е родила в пещера в Нейсбъро, графство Йоркшър.

Мама Шиптън се родила през 1488 г. под името Урсула Саутейл. Нейната майка – Агата Саутейл, я родила на 16 години. Според общото мнение Урсула била уродлива – прекалено голяма глава, хлътнали бузи, криви крака, а очите ѝ горели като тлеещи въглени. Говорело се също, че при раждането устата ѝ била пълна със зъби.

Легендата гласи, че по време на появата ѝ на бял свят от пещерата се носели ужасни звуци, напомнящи на разнасянето на гръм. Местните жители смятали, че Урсула била дъщеря на дявола.

Урсула расла сама, вглъбена във вътрешния си свят. Тя била много привързана към природата, гората и собствените си мисли. Не е известно кога са се появили пророческите ѝ видения.

Славата на местната вещица

Макар че Урсула била обезобразена, репутацията на вещица я направила привлекателна за много мъже. Тя станала популярна личност в обществото. Някои се страхували от нея, но мнозина тя привличала като магнит.

През 1512 г. Урсула се омъжила за местния дърводелец Тоби Шиптън. Злите езици говорели, че тя е използвала любовна напитка, за да се състои сватбата. Според източници бракът на семейство Шиптън бил спокоен и щастлив. Макар да нямали деца, съпрузите си живеели заедно до края на своя живот без проблеми и скандали. Тоби разбирал и приемал магическите наклонности на своята жена. Той също се гордеел с нейната способност да предсказва бъдещето.

 

Мистичният разказ за мама Шиптън и нейните предсказания: пещерата на историите и тайните
Мама Шиптън

Това бил периодът на управление на Хенри VIII, владичеството на Испанската армада, империята на султан Сюлейман I и великите „открития“ на Новия свят. Пророчествата на Шиптън били сред най-обсъжданите теми в британския кралски двор през XVII век.

Една от най-известните истории, свързани с кралския двор, е свързана с кардинал Уолси. Според предсказанието на мама Шиптън той ще види Йорк, но няма да стигне до него. През 1530 г. Уолси изпаднал в немилост пред краля и се отправил на север в търсене на убежище. Напред вече се виждал Йорк, когато го настигнал лорд Перси със заповед на краля да се върне в Лондон и да застане пред съда по обвинение в предателство.

Мама Шиптън получила известност благодарение на своя ясновидски дар. Тя записвала своите пророчества, вероятно е била и лечителка и добър съветник. Хората идвали при нея от далече. Недоброжелатели я предупреждавали неведнъж, че може да свърши на кладата като вещица.

Според легендата веднъж тя разкрила своите видения на хора, които се опитвали да я шантажират. Тя им казала какво ще се случи с тях, ако се опитат да ѝ навредят. Никой не се решил да съди мама Шиптън.

Пророчествата на мама Шиптън

„Каретите ще се движат без коне,
и бедствия ще изпълнят света с мъка.
Мислите ще летят около света с мигване на окото…
Хората ще ходят под вода,
ще пътуват, спят и дори говорят;
Човекът ще види небето в бяло, черно и зелено…
Желязото ще плава във водата толкова леко, както и дървена лодка.“

През 1665 г. Лондон пострадал от епидемия от чума, а година по-късно голям пожар унищожил голяма част от града. Самюел Пипс написал в своя дневник: „Пророчеството на мама Шиптън се сбъдна.“

9

Пещерата на мама Шиптън.

Някои от пророческите ѝ стихове описвали железни кораби, подводници и самолети. Специалистите по нейното наследство твърдят, че тя дори е предвидила интернет. Друго от най-известните ѝ пророчества е свързано със съвременната цивилизация. Тя смятала, че светът ще свърши в края на XIX век. Някои смятат, че това може да е препратка към индустриалната революция.

Мама Шиптън е починала през 1561 или 1567 г. Погребали я на неосветена земя, вероятно близо до Клифтън. През следващите 80 години нейните пророчества били скрити, не се публикували, а името ѝ всявало страх. По-късно започнали да си спомнят за нея като за човек, който знаел повече от другите, и хората повярвали, че всичките и пророчества са били правдиви.

Наследството на мама Шиптън

Днес се смята, че много факти от живота на мама Шиптън са измислени от Ричард Хед, който редактирал нейните пророчества, но в неговите публикации липсват биографични детайли за тази жена. Много десетилетия след нейната смърт никой не помнел тази информация, затова се говорело, че той я е измислил. В същото време Хед твърдял, че пророчествата са написани от мама Шиптън.

В продължение на столетия пещерата, където се е родила мама Шиптън, е била място на събиране на окултисти. Днес тя е популярна туристическа дестинация. От научна гледна точка пещерата на мама Шиптън се явява интересно енергийно място.

 

инфо: drevnite.com

Може да харесате още

Оставете коментар