Home Любопитно Вижте показанията, обрекли на смърт една от вещиците в Салем през 1692г.

Вижте показанията, обрекли на смърт една от вещиците в Салем през 1692г.

от izumitelno
0 коментар 21,3K преглеждания

Писмените показания на тийнейджърката Мери Дениъл се оказват решаващи за съдбата на 77-годишната вдовица Маргарет Скот

Един от деветте запазени оригинални документа от делото на Маргарет Скот, осъдена на смърт за вещерство по време на Салемските процеси през 1692 г., бе продаден на търг за 137 500 долара.

1692 г., в съдебната зала настава хаос по време на процеса на вещица Източник: Getty Images

1692 г., в съдебната зала настава хаос по време на процеса на вещица Източник: Getty Images

“Разболях се много тежко за пореден път, усещах бодежи в ходилата си и изведнъж видях Маргарет Скот, която, както си седях в стола до огъня, ме издърпа с него, свали ме по гръб на земята и започна да ме измъчва, да ми отнема от силата…“ – това е част от документа, обрекъл една жена на смърт.

Той представлява писмените показания на тийнейджърката Мери Дениъл, постъпили в съда в Сейлъм, Масачузетс, САЩ, на 15 септември 1692 г. по време на известния лов на вещици.

77-годишната Маргарет Скот е единственият човек от градчето Роули, Масачузетс, осъден за вещерство по време на Салемските процеси. Според Марк Райс, който пише за архива за Салемския лов на вещици към Университета Вирджиния, малкото документи по делото на Скот показват, че тя е набеждавана от свои съседи в използване на магия повече от 20 години.

Като повечето обвинени във вещерство, жената е била бедна възрастна вдовица, принудена да проси и да живее на ръба на обществото. Много от децата ѝ умират съвсем млади, което е и отличителен белег за повечето „вещици“ по онова време.

Няма много данни за тийнейджърката Мери Дениъл, чиито писмени свидетелства допринасят за смъртта на 77-годишната старица, но се смята, че може би е била от прислугата на градския свещеник на в Роули. Сред другите, дали показания по делото, са Сара Коулман, която обвинява Скот, че я е наранявала, щипала и душила и Франсис Уикъм, 17-годишната дъщеря на уважаван лидер в градчето.

Именно бащата на Франсис – капитан Дениъл Уикъм, повдига обвинения за вещерство срещу Маргарет Скот и дава начало на делото срещу нея. Той твърди, че жената е направила магия на воловете му, за да не може да прибере реколтата от нивите си.

Сканирано копие на оригиналните показания на Мери Дениъл можете да видите ТУК.

А ето и текста на писмените показания, обрекли Маргарет Скот:

„Разболях се много тежко за пореден път, усещах бодежи в ходилата си и изведнъж видях Маргарет Скот, която, както си седях в стола до огъня, ме издърпа с него, свали ме по гръб на земята и започна да ме измъчва, да ми отнема от силата, и аз я видях как излиза през вратата, а не можех да говоря и така до следващата сутрин, когато чувствах голяма тежест над езика си…

Появи ми се и под формата на жена, която изглеждаше и говореше много ядосано и яростно и ме биеше, щипеше и обиждаше много жестоко, казвайки ми, че не е трябвало да говоря… В някои от припадъците ми след това вече не чувствах нищо и осъзнах, че не този, който виждам, ме обижда. В един от припадъците в самото начало си мислех, че виждам Гуудоу Джаксън, а старицата Скот дойде в хамбара с тоягата си и седна върху мен, за да не мога да мърдам…

В друг припадък видях облика на Скот в стаята да ме обижда, аз бях няма отново, докато не отидох при Скот, която ми пое ръката и аз отново можех да говоря. Последният припадък, който имах, беше в неделя – в него видях фигурите на четири или пет жени, една от които беше Скот. Никоя не ме нарани, освен вдовицата Скот“.

 

Вижте показанията, обрекли на смърт една от вещиците в Салем през 1692г.
Плоча за възпоменание на екзекутираните по време на Салемския лов на вещици/ Маргарет Скот

На 22 септември 1692 г., седмица след свидетелствата на Дениъл, Скот е обесена на Галоу Хил в Салем заедно със седем други „вещици“.

Това е и последният ден от тази година, в който се провежда публична екзекуция на вещици. През следващата година общественото мнение малко по малко се настройва против тези процеси и през 1963 г. официално ловът на вещици в Салем приключва.

 

инфо: vesti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар