Home Любопитно Епичните битки, сложили край на цели империи

Епичните битки, сложили край на цели империи

от izumitelno
0 коментар 8,8K преглеждания

Повечето битки, разиграли се в миналото, са само един етап от мащабни войни, решили съдбата на царства и империи.

Точно и затова толкова популярен днес е и изразът: Загубихме битката, но не и войната. Историята обаче помни случаи, когато една битка е толкова грандиозна, че е водела до пълното унищожение на цели империи и дори цивилизации.

Сицилианската експедиция – 413-415 г. пр. Хр.

Пелопонеската война е един от най-кървавите и мащабни конфликти в Античността. В спора, продължил повече от 30 години, Спарта и Атина воюват за върховенство над Гърция. Атина изпраща експедиция, наброяваща 200 кораба и 10 хиляди войници, цвета на армията си, за да превземе верния съюзник на Спарта – сицилианския град Сиракуза.

Край стените на античния полис обаче атиняните са напълно разбити в битка, продължила три дни. След поражението Атина не само губи войната, но и величието си. Античната република никога не се възстановява и скоро след това става част от други царства и империи.

Битката при Зама – 202 г. пр. Хр.

Битката при Зама бележи края на Втората пуническа война и довежда до края на продължилото векове могъщество на Картагенската империя. Римският пълководец печели сражението с хитрина. Той раздал на своята лека пехота свирки, които те надули и по този начин подплашили слоновете във войската на великия пълководец Ханибал.

 

Епичните битки, сложили край на цели империи
wikipedia.org / Henri-Paul Motte – Das Wissen des 20.Jahrhunderts, Bildungslexikon, Rheda 1931

Уплашените животни изпотъпкали войските на картагенците, а римските легиони довършили останалото. В края на деня на полето край Зама лежали 20 хиляди убити картагенци, а още толкова били заловени и продадени в робство. Няколко години по-късно Картаген станал римска провинция.

Битката при Мобей – 119 г. пр. Хр.

Битката при Мобей сложила край на многовековния конфликт между Китай и огромната номадска империя Хунну, която владеела огрмна част от Азия. Заради многобройните нападения на номадите, китайците посторили Великата китайска стена, но и това не спряло хуните. След падането на династия Цин и последвалата гражданска война в Китай, опасността от Хунну се увеличила многократно.

Новият император, първи от династия Хан, решил да спре нашествениците. В южните части на пустинята Гоби през 119 г. пр. Хр. се разиграло най-мащабното сражение в античната история. 300 хиляди китайци се изправили срещу 150 хиляди хуни. Броят на жертвите бил смразяващ. Китайците загубили повече от половината си войска, но хуните изгубили цялата си армия. След поражението империята Хунну престанала да съществува.

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар