Home Загадки Откриха следи от древен живот на неочаквано място

Откриха следи от древен живот на неочаквано място

от izumitelno
0 коментар 96 преглеждания

Група учени от няколко страни откриха, че преди 200 хиляди години гръцкият остров Наксос е бил обитаван от неандерталци и Homo sapiens. До сега се смяташе, че хората по тези места се появяват няколко десетки хилядолетия по-късно, тъй като този регион се счита за неподходящ за живот.Съобщава изданието на Phys.org.

Откриха следи от древен живот на неочаквано място

Учените внимателно са проучили следите от дейността на древните хора през последните 200 хиляди години в кариера край бреговете на Наксос. На тези места са открити няколко хиляди инструмента, използвани някога от неандерталците и ранните Homo sapiens, цитира esoreiter.ru.

Тази констатация противоречи на добре познатата теория, според която Егейско море, отделящо Гърция и съвременна Турция, се е считало за непреодолима пречка за древните хора.

Според авторите на изследването, в различно време Егейско море става по-малко, поради което се появяват сухопътни маршрути, свързващи двата региона. Убедени са, че Стелида разполага с голям брой жизненоважни ресурси и суровини за създаване на различни инструменти. Нещо повече, древните жители са могли да правят прости съдове за движение по вода на къси разстояния.

Източник: Виа Понтика

Може да харесате още

Оставете коментар