Home Загадки Откриха следи от древен живот на неочаквано място

Откриха следи от древен живот на неочаквано място

от izumitelno
0 коментар 38 преглеждания

Група учени от няколко страни откриха, че преди 200 хиляди години гръцкият остров Наксос е бил обитаван от неандерталци и Homo sapiens. До сега се смяташе, че хората по тези места се появяват няколко десетки хилядолетия по-късно, тъй като този регион се счита за неподходящ за живот.Съобщава изданието на Phys.org.

Учените внимателно са проучили следите от дейността на древните хора през последните 200 хиляди години в кариера край бреговете на Наксос. На тези места са открити няколко хиляди инструмента, използвани някога от неандерталците и ранните Homo sapiens, цитира esoreiter.ru.

Тази констатация противоречи на добре познатата теория, според която Егейско море, отделящо Гърция и съвременна Турция, се е считало за непреодолима пречка за древните хора.

Според авторите на изследването, в различно време Егейско море става по-малко, поради което се появяват сухопътни маршрути, свързващи двата региона. Убедени са, че Стелида разполага с голям брой жизненоважни ресурси и суровини за създаване на различни инструменти. Нещо повече, древните жители са могли да правят прости съдове за движение по вода на къси разстояния.

Източник: Виа Понтика

loading...
Търговски обучения - myjobistosell.com

Може да харесате още

Оставете коментар