Home Любопитно Фалшиви забележителности, събиращи тълпи от туристи

Фалшиви забележителности, събиращи тълпи от туристи

от izumitelno
0 коментар 4k преглеждания

Ако мечтаете за истински пътувания и потапяне в историята и атмосферата на мястото, на което отивате, трябва да избягвате фалшивите атракции. Нали не искате да сте сред тълпи  от туристи и да слушате легенди, които нямат нищо общо с реалността. Някои от тях са създадени, за да се печелят пари от популярността на филм или книга, а други са умело са използвани за преиначаване на  историята.

 

Пицария „Глория”, Швейцария

Феновете на Джеймс Бонд със сигурност ще запомнят впечатляващите гледки от ресторант „Глория”, показан във филма от 1969 г. „Тайната служба на нейно величество”.

Актьорите от филма на снимачната площадка в Пицария „Глория“ – ресторант, построен специално за филма. Когато продуцентът Hubert Fröhlich отишъл на снимачната площадка, се оказало, че ресторантът все още не е готов. Продуцентската компания платила за завършването на строителството на ресторанта по специален договор с филмовото студио.

 

Долината на съня

Селището в Долината на съня, щата Ню Йорк, в края на 1800 г. е известно като Северен Теритаун. По-късно променя името си поради благоприятната си връзка с известната новела на Вашингтон Ървинг.

Джони Деп в една от сцените на филма Sleepy Hollow от 1999 г.. Филмът се превърна в една от причините за широката популярност на това място.

 

Шангри-Ла, Китай

Има много места, претенденти за ролята на измислената страна Шангри-Ла, от романа на писателя на научната фантастика Джеймс Хилтън „Изгубеният хоризонт“. Китайският град Джундиан обаче официално през 2001 г. промени името си на Shangri-La.

Независимо дали Джундиан е истинският Shangri-La или не, гледките са невероятни. Освен гъсти изумрудени гори и заснежени планински върхове, има много тибетски храмове.

 

Мостът над Река Куей, Тайланд

Няма мост над истинската река Куей, затова част от река Мае Клонг беше преименувана на Khwayai, така че всичко да е като в романа. На снимката – мост над река Куей днес.

Романът на Пиер Бюл „Мостът над реката Куей“ е заснет успешно през 1957 г. във филм, с участието на Алек Гинес. Реката Мае Клонг беше преименувана след излизането на филма.

 

Контролно-пропусквателен пункт „Чарли”, Германия

Контролно-пропускателният пункт „Чарли“ бе демонтиран през 1990 г., когато Германия се сля и оттогава е преместен в музея. На снимката е реконструкцията, която туристите посещават.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

КПП „Чарли” е граничен пункт между Източна и Западна Германия по време на Студената война. Това е единственото място, където американски и съветски войници са служили наблизо от противоположните страни на границата.

 

Дом 221b Бейкър Стрийт, Великобритания

Повечето хора разбират, че Шерлок Холмс е измислен герой, но това не спира феновете да посещават музея на този известен детектив.

Въпреки че табелата 221b виси на сградата, къщата всъщност се намира на ул. Бейкър 239. Най-интересното е, че когато била публикувана първата книга за Шерлок Холмс, такъв адрес изобщо не съществувал.

 

Замъка Бран, Румъния

 

Замъкът Бран (на снимката) отдавна се свързва с Дракула, но действителността е друга. Въпреки това се смята, че описанията на замъка Дракула в романа на Брам Стокър са били вдъхновени специално от замъка Бран.

Описаният в романа вампир е образ на Влад Цепеш (Влад „Набивачът на кол“), благородник, живял в близкия замък Поенари, който сега е в руини.

 

Остров Фила, Египет

Рисуваните йероглифи по стените на храмовете на остров Фила изглеждат истински. Така е: те наистина са на повече от две хиляди години. Но самият остров не е съвсем такъв, какъвто изглежда.

Когато бе построен язовир Асуан, всички храмове на истинския остров Фила трябваше да бъдат преместени на съседния, по-висок остров Агилия, за да се защитят историческите паметници от наводнения. Като част от впечатляващ проект, всеки камък беше маркиран и храмовете бяха възстановени на друг остров. Те направиха същото с храмовете на Абу Симбел.

Копие от снимката на Антонио Беато показва оригиналния остров Фила, на който се намира храма Изида, както и реката Нил от Биг.

 

Балконът на Жулиета, Италия

Филмовите изпълнения на историята на Ромео и Жулиета принудиха хиляди фенове да отидат във Верона, за да разгледат самия балкон, на който известните влюбени признаха един на друг своите чувства.

Всъщност сцената на балкона не е включена в оригиналната пиеса на Уилям Шекспир и този балкон не е съществувал по времето на автора.

Всъщност има ли значение каква е точно историята, ако обичате атракции. Никой не знае каква с точност е истината, защо пък да не е вълнуваща измислица?

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар