Home Загадки Хайдушки легенди за заровени съкровища в България

Хайдушки легенди за заровени съкровища в България

от izumitelno
0 коментар 16,9K преглеждания

В България има много заровени съкровища, които са били откраднати от хайдути според легенди. След това са били скрити на тайни места в планини и гори, за да бъдат изровени по-късно.

Поради смъртта на хайдутите обаче те така и не били извадени от скривалищата и все още чакат да бъдат намерени. Много иманяри обикалят из планините и местата, където според легендите са заровени хайдушките съкровища, и продължават да ги търсят.

 

Смята се, че едно от големите съкровища е заровено от Вълчан войвода. Не е ясно обаче точно къде се намира то, но е някъде около Котел. Според легендата то може да бъде изровено единствено около Гергьовден. Затова по това време на годината на много места из България иманярите копаят за това съкровище.

Съкровището, което според иманярите е заровил в Сливенския Балкан Панайот Хитов, също все още не е открито. Затова търсенето още продължава. Съкровището, което е заровил Панайот Хитов е представлявало според легендите златни накити и пари в брой, които е трябвало да послужат за въоръжение на хайдушката чета. Според една от легендите, разказвани за Панайот Хитов, той бил заровил по едно глинено гърне, пълно догоре с жълтици, в дворовете на по-бедните българи, за да ги открият, като прекопават градините си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-известните и славни войводи на България

Откритото съкровище на Хан Кубрат провокира интерес по света

 

Смята се, че около Сливен се намират и други заровени съкровища – на Стоил войвода и на други хайдути, чиито имена не са достигнали до нас.

Има легенди, че в Сливенския и в Котелския Балкан са откривани част от заровените съкровища на хайдутите под формата на складирано оръжие и златни монети.

 

Хайдутите имали зловещи ритуали за опазване на златото, което заравяли. Смята се, че те са обезглавявали млади мъже, и са слагали тялото при едната част от златото, а другата част заравяли заедно с главата. Така според вярванията се гарантирало, че съкровището ще е много добре опазено, тъй като главата ще си чака тялото и ще пази златото, а другата част от съкровището ще се пази от тялото, което пък ще чака главата си.

 Смята се че близо до село Устрем, което се намира до Тополовград, са заровени много хайдушки съкровища. Според легендите тук са заровени пари и накити, събирани от Индже войвода.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Милан Миланов: Тайните подземия на България крият невероятни съкровища!

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Каква е истината в легендите за родопската султанка? 

Легендата за съкровищата на Вълчан Войвода

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Корабът „Черният принц“ е най-издирваният в Черно море

10 от най-известните, но все още неоткрити съкровища

Съкровища, бомби и мамути лежат на дъното на Бургаския залив

10-те най-известни съкровища, откривани в България

Таен тунел от времето на траките прекосява България

Изгубените руски съкровища, които се търсят до днес

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още