Home Любопитно Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

от izumitelno
0 коментар 574 преглеждания

През август 2018 учени от британския University of Exeter обявиха, че са успели да вникнат в ключови аспекти, свързани със стареенето на човешките клетки.

Това бе една от най-актуалните новини в науката в последно време, тъй като от хилядолетия човек се занимава с химерата, наречена безсмъртие.

Поради това едва ли има изненадани, че в наши дни първи на опашката за вечен живот са супербогатите хора на епохата.

Стартъпите и компаниите в Силициевата долина, които предлагат безсмъртие, са на мода не от вчера, пише Financial Times. 

Видни предприемачи, като Лари Пейдж, Джуун Юн и Питър Тийл, са едни от най-големите поддръжници на тези компании. През 2011 г. Питър Тийл посочва пред The New York Times, че „навярно най-екстремната форма на неравенство е между живите и хората, които са мъртви.“

Безсмъртието - заветната цел на супербогатите
pixabay.com

За тези, които искат да измамят смъртта, засега има само два варианта. Първият е религията, а вторият е криогенно замразяване.

Докато религията може и да е безплатна, замразяването изисква доста сериозни финансови средства. Базираната в Аризона компания Alcor таксува клиентите си с минимум 200 хил. долара за замразяване на цялото тяло, докато руската KrioRus предлага същата услуга срещу доста по-ниска цена – 36 хил. долара.

Това, което е общото между криотехнологиите и религията, е, че и двете изискват безрезервна вяра.

В наши дни обаче все повече хора започват да смятат, че скоро опциите за постигане на безсмъртието рязко ще се увеличат поради няколко фактора.

На първо място, продължителността на живота продължава да нарасва през последните няколко десетилетия. Второ, проникването на новите технологии в медицината се ускорява с бързи темпове. Трето, технологии, като изкуствения интелект, дават опции за живот в симбиоза с машините.

Така хората, трудещи се на това поле, вече говорят за продължителност на живота от порядъка на 130, 150, че дори и 200 години.

„Първият човек, който ще живее 1000 години, вече е роден“, казва геронтологът Обри де Грей.

В своята книга от 2015 г. Homo Deus историкът Ювал Ноа Харари пише, че в 21-и век хората вероятно ще направят сериозна крачка към безсмъртието.

Въпреки това, тази тема е доста сложна и многопластова и никак не се изчерпва с твърдението „скоро ще живеем вечно“. От рационална гледна точка е нужно единствено човек да оцелее достатъчно дълго, докато технологията се развие до нужното ниво.

Британският футуролог Иън Пърсън посочва пред The Sun, че за да сработи горепосоченият план, човек трябва да оцелее до 2050 г. „Ако ти, който четеш тази статия, си под 40-годишна възраст, най-вероятно няма да умреш“, пише в материала.

Ако трябва да бъдем сериозни обаче, едва ли през 2050 г. обикновените хора ще имат достъп до технологии, обещаващи безсмъртие. Това обаче не важи за богаташите.

Проучване на националното статистическо звено на Великобритания посочва, че момчетата, родени в добрите квартали на Лондон, ще надживеят тези, родени в Блекпул средно със 8.6 години.

Така богатите хора имат доста по-виоск шанс да живеят дълго спрямо бедните. В наши дни вече назряват притесненията, че огромна част от богатството се намира в ограничен кръг хора.

Когато тези хора починат, тяхното богатство се разпределя, но какво ще се случи, ако супербогатите живеят вечно? Дали битката за увеличаване на състоянието няма да бъде буквално на „живот и смърт“?

 

Така или иначе, в наши дни има и опция за качване на съзнание на облак. Дейвид Чалмърс, австралийски психолог, обаче не е особено очарован от тази възможност.

Ако човек ъплоудне мозъка си, реално прави дигитално копие на съзнанието си. Може ли това да бъде истинското ви аз? Или просто създаваме нещо като дигитално зомби? От друга страна, може да има и класово безсмъртие – едно за богатите и друго за бедните?

Освен това нещата могат да се обърнат доста бързо. Можем да станем свидетели на рязко поевтиняване на тези технологии, така че всеки да може да се обезсмъртява в домашни условия.

Виртуалното безсмъртие дава и облик на така бленувания рай, който бива обещаван от религията.

Така или иначе, тази тема предполага много хипотези – подигравателни и сериозни. Понастоящем едва ли има човек надживял мизата от 122 години. Но ако сте под 40-годишна възраст (и за предпочитане поне милиардер) и четете тази статия, то навярно ще видите в бъдеще какво означава „завинаги“.

Това е така, защото поне за супербогатите от Силициевата долина, смъртта се разглежда като проблем, който трябва да бъде разрешен.

 

инфо: profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар