Home Любопитно Как истинският Робинзон Крузо подготвил цяла армия от котки

Как истинският Робинзон Крузо подготвил цяла армия от котки

от izumitelno
0 коментар 115 преглеждания

Историята на Даниел Дефо за „оцелелия“ Робинзон Крузо може да изглежда невероятна и завладяваща. Но ще бъдете още по-изненадани да научите, че тя се основава на реални събития, които са още по-невероятни. Истинският Робинзон, шотландският боцман Александър Селкирк приличал повече на Джак Спароу, отколкото на скучния старец, който ни беше представен във филмите. Първо, истинският Робинзон не бил корабокрушенец. Заради своята ексцентрична и антисоциална природа, морякът се заселил на необитаемият остров Мас а Тиера край бреговете на Чили. В действителност той не е имал приятел на име Петък. На острова го очаквали 4 години и 4 месеца пълно уединение.

Как истинският Робинзон Крузо подготвил цяла армия от котки

Според спомените на Селкирк, той прекарвал много време на острова, молейки се и изучавайки Библията, но това направил повече от скука, отколкото от благочестие. Страдайки от самотата, той се превърнал в истински господар на животните. Испанските моряци вече били доставили кози, плъхове и котки на острова, а Селкирк извлякъл полза от всички тях. Въпреки че в началото плъховете се превърнали в истинско бедствие за шотландеца, опитвайки се да отхапят пръстите му през нощта и поглъщайки оскъдните му запаси. Затова той обучил за своя защита армия от свирепи котки.

Но истинската страст на Селкирк били дивите кози, намиращи се в изобилие на острова. Опитвайки се да намери храна и дрехи, Селкирк организирал истински лов. Когато кибритът и барута свършили, Селкирк намерил жесток, но ефективен начин за лов. Морякът започнал да лови козите и с нож отрязал сухожилията по краката, за да не могат никога повече да бягат бързо. Така той си осигурил лесен лов за предстоящите години. Експертите дори спорят за това колко далеч е отишла страстта на Робинзон към козите – той може би ги е използвал за основните си нужди.

Между другото, докато Александър бил измъчван от самотата, корабът, който го оставил на острова, бил унищожен, а целият му екипаж загинал, така че оставането на Селкирк на брега, колкото и да е странно, спасило живота му.

Може да харесате още

Оставете коментар