Home Любопитно Понякога професионалните умения са решаващи за оцеляването

Понякога професионалните умения са решаващи за оцеляването

от izumitelno
0 коментар 92 преглеждания

Акробатите са винаги в риск. Съдбата, обаче, дала шанс на един акробат да оцелее, благодарение на физическите си умения.

Може и да си мислите, че уменията на акробата са безполезни в ежедневието. Всъщност акробатиката е полезна само в два случая: при нетрадиционен секс и при акробатични изпълнения. Но, както се оказва, на един акробатът му е много по-лесно да излезе от горящ дирижабъл отколкото на обикновен човек. Пример за това е Йозеф Шпа, който оцеля при катастрофата на известния дирижабъл Хинденбург на 3 май 1937 г.

Понякога професионалните умения са решаващи за оцеляването

Шпа бил в бара на дирижабъла, разговарял с другите пътници, очаквайки дългоочакваната среща със съпругата си, до която оставали само няколко минути. Но тогава дирижабълът започнал да пада … Смелият пътник счупил прозореца и излязъл през него, но, висейки от външната страна на дирижабъла, не можел да предприеме нищо друго. Изборът бил малък: от едната страна го чакала смърт в пожар, а от другата – падане от 12-метрова височина. След като се замислил, Шпа реши да рискува и избрал втория вариант. Трябва да се отбележи, че Шпа е бил цирков артист, известен под псевдонима Бен Дова.

В такава ситуация обикновен човек би счупил всичките си кости, но Шпа бил подготвен, благодарение на своите акробатични тренировки. Той описа падането си по следния начин: „Настроих се преди скока, паднах на краката си, подскочих във въздуха и паднах надолу с лицето“. Шпа се отървал само с навяхване на стъпалото. Силата на удара го изхвърлила от мястото на падане, което се превърнало в горящ гроб на Хинденбург.

Катастрофата била заснета от петима оператори, които пристигнали по повод кацането на Хинденбург. Благодарение на тези кадри днес можем да преценим мащаба на бедствието.

Може да харесате още

Оставете коментар