Home Любопитно Как студеният душ може да промени живота ви?

Как студеният душ може да промени живота ви?

от izumitelno
0 коментар 76 преглеждания

Въпреки че след дълъг, тежък ден или неспокойна нощ нищо не може да звучи по-привлекателно от гореща вана, студеният душ може да бъде по-добрия избор.

Под студен душ се приема къпане с вода около 30 градуса. Най-добрият начин да експериментирате с него е да го правите постепенно – бавно да понижавате температурата на водата към края на стандартния душ.

Как студеният душ може да промени живота ви?

След като стигнете до дискомфортно охлаждане, постойте две до три минути. На следващия си душ можете да намалите температурата на водата още повече и да се опитате да стоите няколко минути по-дълго.

Преди да се потопите под студен душ, трябва да знаете, че има и противопоказатели. Всеки, който е изложен на риск или има сърдечно заболяване, се препоръчва да го избягва. След като направите това от 7 до 10 пъти, ще свикнете.

А ето и ползите, които ще ви даде този експеримент.

Релаксация

Студените душове имат релаксиращ ефект – особено върху възпалени мускули.

Облекчава болките в ставите

Студените душове могат да вършат чудеса за болезнени стави. Студът е най-подходящият лечител за остра болка, свива кръвоносните съдове, забавя кръвообращението и намалява отока.

Помага да отслабнете

Въпреки че не трябва да гледате на студените душове като на техника за отслабване, къпането със студена вода може да повлияе на отслабването. Едно проучване установи, че хората, прекарали десет дни в по-хладни помещения, имат повишена активност на кафявата мазнина, която гори калории и е свързана с по-нисък индекс на телесната маса.

Могат да облекчат симптомите на екзема

Ако имате екзема, студените душове ще ви бъдат особено полезни. От физиологична гледна точка, нервите ви не могат да предават множество усещания едновременно, затова ако имате сърбеж и усещате студ, второто ще надделее. Но имайте предвид, че не осигуряват трайни ползи за кожата.

Студените душове могат да подобрят циркулацията на кръвта

Когато взимате студен душ, тялото ви ще трябва да работи по-усилено, за да поддържа нормална температура и това подобрява кръвообращението. Те са полезни за хора с диабет, високо кръвно налягане или други състояния, които причиняват лоша циркулация.

Има положителен ефект върху ума

Може би си мислите, че стоенето под ледена струя вода би предизвикало лошо настроение, но е обратното. Той ще ви накара да дишате по-дълбоко и ще засили сърдечната честота, ще събуди мозъка и ще ви направи по-мотивирани.

Може да намали стреса и да облекчи безпокойството

Едно проучване установи, че хората, участвали в зимно плуване, по същество са се приспособили към „повтарящия се оксидативен стрес“. Като такива, телата им са били способни да реагират при справяне със стреса.

Въпреки че студените душове не могат да лекуват проблеми с психичното здраве, хидротерапията може да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия.

Студените душове могат да се борят с умората

Ако някога сте били уморени и дори и двойно еспресо не помага, е трябвало само да се напръскате с ледена вода. Тя дава възможност да се намали синдрома на хронична умора.

Студените душове са полезни за косата 

Докато топлата вода може да отвори кутикулата на косата и да помогне на вашия шампоан или балсам да проникне по-дълбоко, по-хладната вода накрая на къпането ще я направи да изглежда по-жизнена.

Чудесни са за лицето

Когато взимате студен душ, можете да забележите видими промени по лицето и кожата, като цяло. Ако усетите подпухналост или подуване, банята със студената вода може да направи чудеса.

Източник: Профит.бг

Може да харесате още

Оставете коментар