Home Забавно Какво се случва, когато гледаме някого в очите за 10 минути?

Какво се случва, когато гледаме някого в очите за 10 минути?

от izumitelno
0 коментар 98 преглеждания

Изследванията ще ви кажат, че хората са един от видовете с най-развито зрение.Разбира се, не можем да сравняваме очите си с тези на ястреб в полунощ, но насочеността им е толкова точна, че ако видим някого да ни гледа от една пресечка, можем да открием дали този човек се взира в очите или в носа ни, пише dama.bg.

Какво се случва, когато гледаме някого в очите за 10 минути?

Така казано, когато концентрираме проницателните си очи един върху друг за дълъг период от време, може да се случи нещо нечувано. Едно проучване установява, че невероятните ни очи ни заблуждават по такъв начин, че дори можем да се откъснем от реалността. В тази връзка открихме невероятни новини.

Италианският психолог Джовани Капуто е провел проучване в Университета в Урбино, за да разбере какво се случва в човешкия мозък, когато двама души се взират в очите си за дълго време. Той и екипът му избират 40 здрави възрастни хора и ги разделят на 2 групи. 20 от тях са в двойка с други субекти и са отведени в стая със слаба светлина. След това са помолени да гледат безчувствено на очите на другите около 10 минути. Останалите 20 участници са поканени да фокусират очите си върху празна стена.

Нито един от участниците не е бил информиран какво правят изследователите. След стартиращата сесия всеки участник е попълнил въпросник, за да разкаже през какво е преминал. Оказва се, че хората, които са гледали в очите на някой друг за продължителен период от време, са имали симптоми на дисоциация, като усещането за откъсване от телата им, прекъсване на връзката с реалността, промени във възприятието на звука и цветовете и са имали чувството, че времето тече по-бавно.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар