Home Любопитно Изненадващи факти за математиката

Изненадващи факти за математиката

от izumitelno
0 коментар 2,6K преглеждания

Дори и нищо да не разбирате от математика, дори да сте я ненавиждали в училище, дори и да се смятате за стопроцентов хуманитарист, тези факти ще ви изненадат приятно и ще ви заинтригуват, пише manager.bg!

Изненадващи факти за математиката

1. Английският математик Абрахам де Моавър открил случайно на преклонна възраст, че продължителността на съня му всяка нощ расте с по 15 минути. Съставил аритметична прогресия и така изчислил точна дата, когато тя би достигнала 24 часа — 27 ноември, 1754 година. На този ден той починал.

2. Религиозните евреи се стараят да избягват християнската символика и най-вече знаци, които приличат на кръст. По тази причина, учениците в някои израелски училища използват обърната буква „т”, вместо знака „плюс”.

3. Автентичността на евробанкнотите може да се провери с проста математика, закодирана в серийния номер на всяка от тях, който се състои от буква и 11 цифри. Буквата трябва да се замести с числото, на което съотвества по поредност в английската азбука, то да се добави към останалите и да се сборуват всички цифри, до получаването на едно число. Ако то е 8, банкнотата е истинска.

4. Битува хипотеза, че Алфред Нобел не включил математиката в списъка с научните дисциплини за своята премия, защото жена му му изневерила с математик. Всъщност, Нобел никога не се е женил. Реалната причина за игнорирането на математиката от Нобел не е известна и досега, но за сметка на това има още няколко предположения. Например, че при учредяването на Нобеловите награди вече е имало приз за математика под егидата на шведския крал. Друго обяснение е, че математиците не създават важни за човечеството изобретения, тъй като тази наука има чисто теоретичен характер.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар