Home Любопитно Повелителят на Енигма: 3 невероятни факта за Алън Тюринг

Повелителят на Енигма: 3 невероятни факта за Алън Тюринг

от izumitelno
0 коментар 1,2K преглеждания

Алън Тюринг е един от най-великите математици, криптоаналитици и информатици и има невероятен принос в развитието на компютърните науки, пише dama.bg. Той е роден на 23 юни 1912 година и живее един от най-интересните животи на неговото време.

Повелителят на Енигма: 3 невероятни факта за Алън Тюринг

По този повод сме подготвили 3 интересни факта за Тюринг:

1. Той е бащата на теоретичната информатика
Тюринг въвежда идеята за компютърна памет. През 1936 година публикува статия, озаглавена “Върху изчислимите числа, с приложение върху проблема за разрешимост”, който „Вашингтон поуст“ определя като основополагащ документ в компютърната ера. Той предполага, че един ден могат да се изградят машини, които могат да изчислят всеки проблем. През 1945 година ученият създава автоматична изчислителна машина, която е първият цифров компютър със запазени програми.

2. Той играе огромна роля за победата във Втората световна война
По време на Втората световна война Тюринг започва да работи в тайния щаб на Великобритания и постиженията му успяват да съкратят войната с до две години. Тюринг работи с машина за разбиване на кодове, наречена „Бомба“. Тя съкращава стъпките, необходими за декодирането на съобщенията на германците и позволява да се дешифрират до 4000 съобщения на ден. Най-голямото му постижение е разбиването на „Енигма“ – механично устройство, използвано от германската армия за кодиране на сигурни съобщения и успява да предотврати потопяването на американски кораби, пренасящи жизненоважни доставки през Атлантическия океан.

Повелителят на Енигма: 3 невероятни факта за Алън Тюринг

3. Нарушава правилата и пише на Чърчил
В началото операциите на тайния щаб са затруднени от липсата на ресурси, но правителствените служители пренебрегват молбите на Алън за по-качествен подбор на персонала. Така че, той и няколко колеги загърбват всички правила и пишат директно на премиера на Великобритания Уинстън Чърчил.

„Причината да ви пишем директно е, че в продължение на месеци правим всичко възможно да работим с наличните служители и материали. Няма съмнение, че в дългосрочен план ще постигнем желаните цели, но междувременно ще бъдат изгубени ценни месеци, тъй като нашите нужди непрекъснато се разширяват, а нямаме персонал“.

Така успяват да убедят Чърчил да получат всички нужни работници и инструменти за работа.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар