Home История Фантомният замък Каср ал-Фарид и царството на Набатеите

Фантомният замък Каср ал-Фарид и царството на Набатеите

от izumitelno
0 коментар 6,3K преглеждания

Каср ал-Фарид, наричан още „Самотният замък“ или „Фантомен замък,“ е изключително важна археологическа забележителност в Мада’ин Салех, наричан също Ал-Хиджр, което се намира в северозападната част на Саудитска Арабия. Този обект е част от обширния археологически комплекс на набатейската цивилизация и се счита за едно от най-значимите набатейски находища след Петра в Йордания.

 

Ето някои интересни факти за Каср ал-Фарид:

 

– Издълбана гробница: Каср ал-Фарид е гробница, която е била издълбана в една от високите пясъчни скали на Мада’ин Салех. Тя има уникален и впечатляващ външен вид, който я прави запомнящ се и загадъчен обект.

– Набатейска култура: Гробницата е изградена през периода на набатейската култура, която процъфтяла в региона през античността. Тя била част от некропола на античния град и е сред най-добре запазените набатейски гробове.

– Уникална архитектура и изработка: Каср ал-Фарид се отличава със своята сложна архитектура и изящна изработка. Фасадата му е изрязана с множество украси и детайли, които са израз на набатейската художествена традиция.

– Признание на ЮНЕСКО: Забележителността Мада’ин Салех, включително Каср ал-Фарид, е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО поради своята историческа и културна стойност.

Фантомният замък Каср ал-Фарид и царството на Набатеите

– Сходство с Петра: Мада’ин Салех и Каср ал-Фарид са често сравнявани с Петра в Йордания поради подобната им архитектурна стилова и историческа връзка с набатейската цивилизация.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Има ли наистина развита цивилизация, която живее под земята

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

 

Този изключителен археологически обект предоставя възможност за изучаване на богатата история и култура на набатейците и привлича посетители от цял свят, които искат да се потопят в античната мистика на този регион.

 

История на народа Набатея и Набатейското царство

Набатея или Набатейското царство е държавно формирование създадено от група от арабски племена в Близкия изток, и просъществувало в периода 3 век пр.н.е. – 106 г. Обхваща територии от днешните Йордания, Палестина, Израел, Сирия и Саудитска Арабия. Столица и е Петра – древен град, намиращ се в долината на Уади Рам (Йордания).

 

 

Набатея се формира, заемайки голяма част от територията на Идумея, при съперничествата между Диадохите – Египетските Птолемеи и Сирийските Селевкиди. Стратегическото и местоположение на пътя между Двуречието и долината на Нил както и това, че е отправен пункт за керванната търговия с Арабия (подправки и парфюми) бързо извеждат от стратегическото положение на Набатея просперитет. В 312 г. пр.н.е. един от Сирийските диадохи – Антигон I Едноокий, неуспешно атакува Петра с цел да я завладее, но не успява. През 2 век пр.н.е. Набатея остава в сферата на влияние на Древен Египет, като при отслабването на властта на Селевкидите над съседните и територии успява да разшири своите владения.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Подземната цивилизация, пазена в тайна от човечеството – Легендата за Агарта

Живяла ли е на Земята друга цивилизация, преди хората?

 

Наследствена монархия в Набатейското царство датира от възцаряването на Арета I през 169 г. пр.н.е.. В следващия период от историята Набатея си съперничи с Хасмонеите в Юдея, като при царуването на Арета III през 84 г. пр.н.е. успява да подчини под властта си Дамаск с част от Сирия. По време на Римската експанзия в Леванта през 1 век пр.н.е. до 1 век Набатея успешно съхранява независимостта си, влизайки в съюзни отношения с Древен Рим. По време на обсадата на Ерусалим от Тит набатейците участват като римски съюзници.

В 105 г. след смъртта на Рабел II Траян присъединява Набатея към Римската империя, оформяйки на нейната бивша територия римската провинция Арабия (лат. Arabia Petraea).

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

„Клекналият човек“ и древното космическо събитие

Дунавската цивилизация – най-старата на Земята?

Преди 8 хил. години цивилизацията в древна Варна е ползвала мистериозни технологии

Изчезналата цивилизация Рама

Какво откриват агентите на КГБ в египетските пирамиди?

Дълбоко пазена тайна: българите носят гени от готите

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

 

снимки: pixabay.com/ източници: otvad.com / izcheznalite-civilizacii.free.bg

Може да харесате още