Home Любопитно Живяла ли е на Земята друга цивилизация, преди хората?

Живяла ли е на Земята друга цивилизация, преди хората?

от izumitelno
0 коментар 1k преглеждания

Допускате ли, че друга индустриална цивилизация е съществувала на Земята преди десетки милиони години, много преди хората да се появят, но всички следи от нея са били изгубени?

Макар че може да изглежда абсурдно, този мисловен експеримент е фокусът на ново изследване с автори Адам Франк, астрофизик от Университета в Рочестър, и Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА.

pixabay

Те са нарекли публикацията си „Силурската хипотеза“, правейки връзка с измислена раса от интелигентни двупръстни влечуги от британския научно-фантастичен сериал Doctor Who, известен и като Силурианците. За тях в сериала се казва, че са живели на Земята преди стотици милиони години.

В изследването, публикувано в International Journal of Astrobiology, Франк и Шмит се питат, какви остатъци от човешката цивилизация биха останали и как бъдещите учени могат да намерят доказателства за съществуването на човешката цивилизация след стотици милиони години.

„Тези въпроси ни карат да мислим за бъдещето и за миналото по много различен начин, включително как всяка цивилизация от планетарен мащаб може да се въздигне и да падне и изчезне“, заявява Адам Франк в списание Newsweek.

Изследователите са разгледали вероятния геологичен „пръстов отпечатък“ на Антропоцена – термин, използван от много изследователи, за да се обозначи текущата геоложка епоха, в която човешката дейност влияе върху климата и околната среда.

Макар Антропоцена все още да не е официално класифициран като отделна геоложка епоха, вече е ясно, че хората имат влияние върху геоложкия модел, който се определя днес, пишат авторите в изследването.

„Ние вече сме геофизична сила и нашето присъствие се записва във въглеродни, кислородни и азотни изотопи, екстинкции, допълнително утаяване, следи в тежки метали и синтетични химикали (включително пластмаси)“, казва Шмит пред Нюзуик.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

Изгарянето на изкопаеми горива, например, вече оказва влияние върху геоложкия запис на Планетата, въпреки че индустриализацията започва едва преди около 300 години. Нещо повече, глобалното затопляне, селското стопанство и разпространението на синтетични замърсители оставят също своите следи.

Нека си представим, че някакви други видове на Земята са се разраснали и развили като цивилизация преди милиони години. Дали ще има следи от тях днес, например вкаменелости или останки от сгради?

„Може би – казва Шмит, – но може да се окаже, че всички такива следи са били превърнати в прах и че единствените останали следи са в тънките смущения в геохимията на Планетата. Освен това „фосилизацията е изключително рядка и много частична, така че доказателствата лесно биха могли да бъдат пропуснати или унищожени, особено ако една цивилизация е продължила да съществува едва няколко хиляди или десетки хиляди години“.

Въпросите, повдигнати от Франк и Шмид относно планетарното въздействие на цивилизациите, биха могли да имат и последици за бъдещото проучване на други планети и търсенето на интелигентен извънземен живот.

„Знаем, че ранният Марс и може би ранната Венера са били по-обитаеми, отколкото сега, и може би един ден ще пробием и през геоложките утайки на тези планети“, заявява Шмид. Това ще ни помага да знаем това, което трябва да търсим“.

инфо: megavselena.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар