Home Любопитно Живяла ли е на Земята друга цивилизация, преди хората?

Живяла ли е на Земята друга цивилизация, преди хората?

от izumitelno
0 коментар 5,9K преглеждания

Допускате ли, че друга индустриална цивилизация е съществувала на Земята преди десетки милиони години, много преди хората да се появят, но всички следи от нея са били изгубени?

Макар че може да изглежда абсурдно, този мисловен експеримент е фокусът на ново изследване с автори Адам Франк, астрофизик от Университета в Рочестър, и Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА.

Живяла ли е на Земята друга цивилизация, преди хората?
pixabay

Те са нарекли публикацията си „Силурската хипотеза“, правейки връзка с измислена раса от интелигентни двупръстни влечуги от британския научно-фантастичен сериал Doctor Who, известен и като Силурианците. За тях в сериала се казва, че са живели на Земята преди стотици милиони години.

В изследването, публикувано в International Journal of Astrobiology, Франк и Шмит се питат, какви остатъци от човешката цивилизация биха останали и как бъдещите учени могат да намерят доказателства за съществуването на човешката цивилизация след стотици милиони години.

„Тези въпроси ни карат да мислим за бъдещето и за миналото по много различен начин, включително как всяка цивилизация от планетарен мащаб може да се въздигне и да падне и изчезне“, заявява Адам Франк в списание Newsweek.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Откриха „нецензурираната“ Библия, разкриваща неудобни истини

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

 

Изследователите са разгледали вероятния геологичен „пръстов отпечатък“ на Антропоцена – термин, използван от много изследователи, за да се обозначи текущата геоложка епоха, в която човешката дейност влияе върху климата и околната среда.

Макар Антропоцена все още да не е официално класифициран като отделна геоложка епоха, вече е ясно, че хората имат влияние върху геоложкия модел, който се определя днес, пишат авторите в изследването.

„Ние вече сме геофизична сила и нашето присъствие се записва във въглеродни, кислородни и азотни изотопи, екстинкции, допълнително утаяване, следи в тежки метали и синтетични химикали (включително пластмаси)“, казва Шмит пред Нюзуик.

Изгарянето на изкопаеми горива, например, вече оказва влияние върху геоложкия запис на Планетата, въпреки че индустриализацията започва едва преди около 300 години. Нещо повече, глобалното затопляне, селското стопанство и разпространението на синтетични замърсители оставят също своите следи.

Нека си представим, че някакви други видове на Земята са се разраснали и развили като цивилизация преди милиони години. Дали ще има следи от тях днес, например вкаменелости или останки от сгради?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Племето Догони и техните извънземни прародители

 

„Може би – казва Шмит, – но може да се окаже, че всички такива следи са били превърнати в прах и че единствените останали следи са в тънките смущения в геохимията на Планетата. Освен това „фосилизацията е изключително рядка и много частична, така че доказателствата лесно биха могли да бъдат пропуснати или унищожени, особено ако една цивилизация е продължила да съществува едва няколко хиляди или десетки хиляди години“.

Въпросите, повдигнати от Франк и Шмид относно планетарното въздействие на цивилизациите, биха могли да имат и последици за бъдещото проучване на други планети и търсенето на интелигентен извънземен живот.

„Знаем, че ранният Марс и може би ранната Венера са били по-обитаеми, отколкото сега, и може би един ден ще пробием и през геоложките утайки на тези планети“, заявява Шмид. Това ще ни помага да знаем това, което трябва да търсим“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Наистина ли Рептилите са сред нас?

Наистина ли някога Земята е била населявана от древни исполини и кои са те всъщност?

Мистерията – Децата с черните очи

Известен уфолог: Религиите са възникнали след сблъсъка на човечеството с извънземните

Библията и извънземните технологии

Изгубен папирус от времето на Тутмос III разказва за среща с извънземни

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

Владетелите на древен Египет – извънземни?

 

инфо: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар